Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbjuden marsch mot Putin i Moskva

Annons

Putinmotståndare ska i dag hålla en demonstration i Moskva utan tillstånd av myndigheterna. Arrangörerna befarar att kravallpolis kommer att slå till.

Det andra Ryssland, en bred allians av motståndare mot makthavarna i Kreml, har kallat demonstrationen för "Missnöjesmarschen".

Rörelsen anklagar president Vladimir Putin för att strypa demokratin.

Många oppositionsaktivister som tänkt delta har gripits av polis. Ledare för Det andra Ryssland har varnats för att delta.

Tre andra demonstrationer planeras också under lördagen: en av det Kremltrogna Unga gardet, som tror sig kunna samla cirka 15|000 deltagare. En annan ska hållas av nationalister och en tredje av partiet Högerstyrkornas union.

Kremls anhängare hävdar att Det andra Ryssland försöker undergräva stabiliteten i Ryssland inför presidentvalet 2008.

Ledaren för det största Putintrogna partiet, Boris Gryzlov, har varnat för våld, och polisen har sagt att man kommer att vidta hårda åtgärder mot dem som bryter mot lagen.

Över 2|500 poliser kommer att finnas till hands vid statyn av Aleksandr Pusjkin mitt i Moskva, där demonstranterna ska passera, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Ria.

Tusentals kravallpoliser har kallats in från områden utanför Moskva.

Det andra Ryssland leds av schackmästaren Garri Kasparov och förre premiärministern Michail Kasianov. Rörelsen har inte särskilt stort inflytande och det anses klart att de allra flesta ryssar stöder Putin. Presidenten får äran av Rysslands mest långvariga ekonomiska uppsving sedan 1970-talet och för att ha skapat stabilitet efter Sovjetunionens sammanbrott.

Den statliga televisionen rapporterade i fredags utförligt om den stormrike exilryssen Boris Berezovskijs hot om att störta Putin. Tv rapporterade också om en motion i det ryska parlamentet där USA anklagas för att hjälpa extremistgrupper att skapa oro.

TT

Mer läsning

Annons