Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder för stormöte om hållbart byggande

Annons

Det framkom i samband med en förberedelseresa inför den planerade konferensen på torsdagen. Flera hundra deltagare, varav många från USA, väntas till denna konferens, som ska bli början till ett större internationellt samarbete kring det hållbara byggandet.

Att konferensen kommer till Dalarna förutom Göteborg och Stockholm hänger förstås samman med det stora arbete kring hållbart byggande som länets samlade byggnäring är i full gång med.

Ett av syftena med det arbetet är bland annat att få till stånd en högre byggutbildning vid Högskolan Dalarna.

- Basen för en sådan ligger förutom i branschen i länet också i den gymnasieutbildning inom byggområdet som finns, inte minst på Hushagsskolan, säger Jan Rosvall, professor vid Chalmers med bl a KK-siftelsens uppdrag att stärka den regionala utvecklingen.

När det gäller byggbranschen är det framförallt Gotland och Dalarnas som är aktuella.

- Frågan är om Dalarna vill ha denna högre utbildning? Högskolan Dalarna har hittills inte visat så värst stort intresse, säger Jan Rosvall.

Om utbildningen går Dalarna förbi är det dubbelt ledsamt med tanke på att länets byggnäring satsar så hårt. Bland annat har man ju egen doktorand, Erika Johansson. I dagarna tog hon sin licentiatexamen med sin avhandling kring Shakers byggmaterial och hantverkskunnande.

Rundresan i Dalarna gick också till Kvarnsvedens pappersbruk, där Ferdinand Bobergs fina världsutställningspaviljong som under många år tjänat som industrihall tilldrog sig intresse.

- Vi kommer att försöka hitta ny användning för den, när Kvarnsveden inte behöver den, förklarade Byggindustriernas Hans Grandin, men ville inte avslöja mer.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons