Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbereder alternativ omsorg

Annons

Riksdagsman Kenneth Johansson (c), nyvald ordförande i riksdagens socialutskott och assistanskommittén, förklarade vid ett offentligt möte i Bodarnas bystuga att förbudet mot kommunalt vårdnadsbidrag tas bort senast 2008, då hela regeringens familjepaket ska vara infört.

Kommunstyrelseledamoten och småbarnsföräldern Anna Vacietis (c), som kämpat för att ge småbarnsföräldrar möjlighet att vara hemma med sina barn, var en av dem som gladdes över beskedet.

Kenneth Johansson berättade att den nya regeringens familjepaket innehåller bland annat en barnomsorgspeng som föräldrarna får använda till valfri barnomsorg och en jämställdhetsbonus. Dessutom ska det bli möjligt för kommunerna att införa vårdnadsbidrag på upp till 4000 kronor per månad.

I Gagnef har det en längre tid pågått en debatt om alternativa barnomsorgsformer. När kommunfullmäktige i juni i fjol behandlade en borgerlig motion i frågan yrkade socialdemokraterna återremiss.

19 ledamöter röstade för alternativen, men 15 ledamöter anslöt sig till Ann-Gret Olsson (s), som ansåg att det handlade om en ren privatisering, och yrkade återremiss.

Fullmäktiges ordförande hävdade att ärendet redan återremitterats en gång och att det därför krävdes enkel majoritet och inte räckte med minst en tredjedel av rösterna för att ärendet skulle återremitterats.

Länsrätten gav Ann-Gret Olsson rätt i att det var en ny fråga och upphävde kommunens beslut. Därefter har kommunen överklagat till kammarrätten, där ärendet just nu ligger.

-Många föräldrar frågar efter om och när de kan få ekonomiska möjligheter att stanna hemma med sina barn. Ett kommunalt vårdnadsbidrag vore det enklaste för både användarna och kommunen, men vi kommer att komplettera motionens förslag så att vi har alternativ när riksdagsbeslutet kommer, säger Anders Bengtsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons