Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förare dömd för stridsbåtsolycka

Annons

Den värnpliktige stridsbåtschef som i en båtolycka 2004 orsakade två andra värnpliktigas död har fällts för vållande till annans död och vårdslöshet i sjötrafik.

Föraren dömdes i Stockholms tingsrätt till 50 dagsböter om 30 kronor vardera. Däremot friades förbandschefen från misstanken om arbetsmiljöbrott och delansvar i olyckan.

Den värnpliktige båtchefen körde som nummer två i en kolonn av stridsbåtar som i 30 till 35 knops fart var på väg tillbaka till hemmabasen i Vaxholm från en veckolång övning i Stockholms skärgård.

När den första båten plötsligt slog av på farten i höjd med Sollenkroka rände den bakomvarande båten in i aktern, varvid två värnpliktiga som stod på däck dödades.

Rättsprocessen har tagit mycket lång tid. Den första utredningen lades ned. Anhöriga till de omkomna överklagade och vann gehör, varpå förundersökningen återupptogs. Sedan Englund, som fick åklagaruppdraget i den andra omgången, väckt åtal har det tagit ytterligare ett år innan tingsrätten fått tid till målet.

Efter olyckan riktade haverikommissionen kritik mot marinen. En serie allvarliga brister bidrog till olyckan, ansåg kommissionen.

Bland annat saknade regementet säkra och fullständiga metoder för hur stridsbåtar ska framföras i kolonn. Instruktörerna hade inte tillräcklig ledning i utbildningen av besättningarna och besättningarna hade inte nödvändiga kunskaper i konsten att köra stridsbåtar i kolonn.

Kommissionens kritik har orsakat en rad ändringar i marinens utbildningar, regelverk och i instruktioner om avstånd mellan båtar vid färd i kolonn.

TT

Mer läsning

Annons