Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrautbildning ger resultat

Annons

Sammanlagt 150 föräldrar har gått utbildningen, som skett i studiecirkelform. Hittills har föräldrar till barn upp till elva års ålder fått gå utbildningen. Från vårterminen ska även tonårsföräldrar få vara med.

- Vi har utbildat fler handledare och vi kommer att söka EU-bidrag tillsammans med Älvdalen och Orsa. Det optimala är om kommunerna kan erbjuda föräldrautvecklingskurser under barnets uppväxt, säger familjepedagogen och cirkelledaren Lena Grudd.

Det märks i skolan om barnen får för lite gensvar i hemmet. De blir utagerande och stökiga och det kan bli oro i klassrummet. Efter att föräldrarna gått kurs blir det en förbättring.

- Den forskning som gjorts visar att ju fler föräldrar som går utbildning, desto lugnare blir det i klassrummet. Ju mer det dras ner i skolan, och ju mer tempot höjs, desto fler barn får svårigheter.

- Utvecklas föräldraskapet ser man en direkt koppling till att det blir bättre i skolan, säger Lena Grudd.

Carina Ädling är en av de föräldrar som gått utbildningen.

- Jag trodde innan att den skulle vara mer konkret. Men sedan tyckte jag att det mest handlade om att lära känna sig själv. Det var mycket positivt och vi som gick kursen håller kontakt med varandra.

Carina har börjat tillämpa ett par förslag som kommit fram under studiecirklarna.

- Vi har en idélåda i hallen där alla familjemedlemmar får lägga lappar med förslag och synpunkter. Sen har vi familjemöte varje söndag.

Även Lars Gatu håller familjemöte.

- Det är häftigt, var och en får säga sitt, alla är lika mycket värda och barnen växer flera decimeter. Jag har lärt mig hur viktigt det är att lyssna, och att man är här och nu.

Lars Throgen har konkret fått lära sig hur han ska göra när barnet kommer och pockar på uppmärksamhet när Lars är upptagen.

- Det är ingen idé att säga vänta, och vifta med armen. Om jag i stället säger: "Jag ska bara göra klart det här, sedan ska jag lyssna på dig", så fungerar det perfekt, och vi kan kommunicera.

Cirkelträffarna sker kvällstid en gång i veckan.

- Föräldrar som går utbildningen och har mindre barn får barntillsyn i samma lokal som studiecirkeln. Elev från barn- och utbildningsprogrammet på gymnasiet har det som examensarbete, berättar Lena Grudd.

Föräldrautbildningen har lett till att även lärarna har startat personalutvecklingskurser.

- Det gjorde de när de såg hur positivt utfallet av föräldrautbildningen blev, berättar Lena Grudd.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons