Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrarna har inget emot billigare barn- omsorg

Annons

- Maxtaxan? Ja, jag vet faktiskt inte riktigt hur den slår, det är nog många som inte vet det. Vi tjänar säkert på den, det är skönt att det blir billigare. Det är bara att tacka och ta emot, säger Nina Larsson.

Hon är mammaledig med Emelie som är 1.5 år och Annie som är 4.5 år. Hon har inget jobb som väntar, så hon tänjer ut på föräldraledigheten så mycket hon kan.

- Ansökningsblanketten ligger ifylld hemma, men så länge vi klarar oss så väntar jag lite. Barnen mår bra av att vara hemma, säger Nina.

Men för att få a-kassa så måste hon ha barnen på dagis, därför skickar hon väl snart in lappen.

- Jag hinner inte söka jobb annars, säger Nina.

Det finns en oro att maxtaxa också kommer att innebära maxtid, att det blir så billigt med dagis att föräldrar kommer att låta barnen vara där längre.

- Jag tror de flesta vill vara hemma med sina barn, det är inte många som kommer att jobba mer, tror Nina.

Reformen att låta storasyskon behålla sin förskoleplats välkomnar hon, Annie hade nog fått vara kvar tre timmar per dag, om möjligheten hade funnits för 1.5 år sedan.

Annika Betzén är hemma med Petter som är 3 år och Tova som är 11 månader. Hon och hennes man är medelinkomsttagare och tjänar på också maxtaxan.

- De fem månader som Petter hann gå på dagis så kostade det drygt 1800 i månaden. När båda barnen börjar till hösten så blir det inte så mycket dyrare, säger hon.

Mer läsning

Annons