Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar struntar i lagen

Annons

Under det senaste året har polisen fått allt fler tips om att barn kör på egna minifordon i trafiken och i oinhägnade områden. I veckan besökte polisen en familj i en Rättviksby. Polisen uppmanade den aktuella familjen att inte tillåta sitt barn att åka fyrhjuling utanför ett inhägnat område.

- Det ska vara inhägnat så att dessa minifordon inte riskerar att komma i kontakt med andra trafikanter. Det är helt enkelt farligt, säger Nilsson.

Mamman i familjen anser att polisen agerar alltför nitiskt.

- För en sådan här sak har polisen resurser. Vi låter inte vårt barn köra på vägar, endast bakom huset. Att vi ska bygga upp en slags inhägnad crossbana för att det ska vara tillåtet verkar helt befängt, säger hon.

Polisen tar lätt på kritiken.

- Det handlar om vilka konsekvenser det kan få. Barnet kan skada sig själv eller andra. Det kan också leda till dyra kostnader i en eventuell olycka när försäkring saknas, säger Sven Nilsson.

Vägverket ser allvarligt på företeelsen. Enligt lagen har vuxna ansvaret för att barn inte kör fordon som har förbränningsmotor och/eller går snabbare än sex km/tim.

Enligt Vägverket kan vårdnadshavaren dömas för tillåtande av olovlig körning. Straffet är dagsböter eller fängelse, samt konsekvenser för körkortet. Även barnets framtida möjligheter att få körkortstillstånd påverkas, och om barnet fyllt 15 år kan det dömas till dagsböter.

- Tyvärr syns minimotorcyklarna nu även ute på trottoarer och i lekparker, där olyckor med barn som kör omkull eller kör på andra barn blir allt vanligare.

Mini-mc och miniskotrar som går snabbare än lekfordons lagstadgade sex km/tim är olämpliga för barn. De kan inte behärska farten och har heller inte insikt i att det kan få allvarliga konsekvenser att köra på en kamrat. Med förbränningsmotor ökar risken ytterligare eftersom bensin är explosivt. Därför är det olagligt att köra de flesta mini-mc och skotrar utanför inhägnat område, säger Tomas Andersson vid Vägverkets informationsavdelning.

Om föraren av ett fordon utan trafikförsäkring orsakar en olycka kan det bli mycket kostsamt. Blir det personskador kan det röra sig om stora belopp som inte täcks av någon försäkring.

- Föräldrar har ett mycket stort ansvar, säger Tomas Andersson.

KÄLLA: VÄGVERKET MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons