Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar, skärp er!

Annons

Årets citronpris går till de Sörviksföräldrar som låter sina barn köra motordrivna fordon på allmän plats. Tidigare var det ett pojkstreck att som 13-åring låna en moped och åka en sväng på byn. I nuläget finns det ett antal föräldrar som har köpt mopeder eller fyrhjulingar till sina minderåriga barn.

Det hela började säkert som korta turer i närområdet under övervakning, men har fortsatt med allt längre och omdömeslösa turer mellan byarna och in mot Ludvika. Det kan knappast vara vettigt att som förälder på detta sätt sanktionera ett olagligt beteende hos sitt barn. Jag undrar vad vi väntar på innan fenomenet motarbetas hårdare? Att det sker en olycka med en eller flera inblandade? Att mopedägaren lånar ut sitt fordon till någon jämnårig kompis som krockar? Att polisen ingriper?

Att ge sitt barn ett olagligt fordon är alltså ingen enskild familjs angelägenhet. Den angår i allra högsta grad alla oss som bor i området. De vuxna som försöker sätta gränser för sina ungdomar har dessutom en otacksam uppgift att hävda att regler är till för att efterlevas och att motortrafik kräver mognad. "Alla andra får ju!" Min uppmaning blir alltså; visa dig mogen som förälder, våga sätta gränser, våga vara klok. Den som lever blir 15 år tids nog.

PAPA BEE

Mer läsning

Annons