Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar förlorade mål om autism

Annons

Föräldraparet i Malmö som hävdar att vaccinationer orsakat deras barns autism förlorade det mål som de drivit i Malmö tingsrätt. Enligt domstolen behöver försäkringsbolaget Trygg Hansa inte betala ut någon ersättning.

Bolaget har åberopat undantaget i försäkringsreglerna för sjukdomar som är medfödda. Föräldrarna hävdar däremot, att deras nu tonårige son utvecklades normalt fram till 18 månaders ålder, då han i olika omgångar vaccinerades mot en rad sjukdomar. Därefter har han utvecklat grav autism och kräver nu ständig tillsyn.

Både föräldrarna och Trygg Hansa har i den långdragna rättegången i Malmö åberopat internationella experter till stöd för sin sak.

Advokat Magnus Jansson, ombud för pojken och hans familj, betonar att målet inte primärt gällt om autismen orsakats av vaccinationerna. I stället har det handlat om huruvida försäkringsbolaget kunde åberopa en undantagsparagraf i försäkringsreglerna om att ersättning inte utgår när sjukdomen är medfödd.

Malmö tingsrätt skriver i sin dom att de experter som vittnat eller yttrat sig till stöd för föräldrarnas sak genomgående "haft väsentligt mindre erfarenhet och/eller kompetens" än de sakkunniga som försäkringsbolaget kallat. Därför är det, enligt domstolen, "uppenbart" att uppgifterna från bolagets vittnen ska ligga till grund för domen.

TT

Mer läsning

Annons