Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldraoro för barnvaccin minskar

Annons

Svenska föräldrars oro för att mässlingsvaccin ska orsaka autism hos deras barn minskar. Sedan antalet barn som vaccinerades minskade kraftigt i början av 2000-talet har kurvan nu åter vänt uppåt.

Myndigheterna räknar med att en andel på 95 procent MPR-vaccinerade barn är ett tillräckligt bra skydd för att hålla mässling, påssjuka och röda hund stången. Sjunker andelen under 90 procent räcker den inte för att hålla smittan borta.

Men efter en brittisk undersökning om ett eventuellt samband med mellan mässlingsvaccin och autism för tiotalet år sedan sjönk andelen nyvaccinerade svenska barn till 88 procent 2002. Men nu har det alltså vänt, konstaterar Sydsvenskan.

År 2002 låg över hälften _ 148 av 290 _ kommuner under 90-procentstrecket. Förra året 14 och enligt den allra senaste beräkningen enbart sex procent, enligt tidningen.

Autismlarmet publicerades av den internationella medicintidskriften Lancet 1998. Tidskriften drog senare tillbaka artikeln efter hård kritik mot hur forskarna hade gått till väga. De hade bland annat fått pengar av en grupp föräldrar som drev ett rättsfall i frågan.

En dansk studie 2002 fann inget samband mellan autism och vaccinet.

TT

Mer läsning

Annons