Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrakritik mot profileringen

Annons

Bland föräldrarna finns farhågor om att profilklassen skapar en situation som resulterar i utslagning redan i första perioden.

-Jag köper idrottsprofilen. Men alla sexor ska i så fall ha chansen att välja. Om det inte finns resurser till det bör man lägga ner hela konceptet.

Så säger en förälder till tidningen som vill vara anonym. Denne anser att 13-åringar överhuvudtaget inte ska utsättas för den här typen av val.

- Jag är kanske för traditionell, men jag tycker att barn ska få vara barn så länge det går. Dom som tar klivet upp från sexan till sjuan ska ändå välja mellan olika ämnen som exempelvis språk.

- Det räcker med det. Barn i den här åldern ska leka och inte plugga träningslära.

Föräldern är också övertygad om att intresset för "idrottsprofilen" bland det 100-tal sexor som ska ta klivet upp i sjuan till hösten är större än antalet platser.

- Och då ska de intervjuas av en lärargrupp, för mig känns det som en sorts "Idoljury".

I den kritik som riktats mot införandet av en profilklass har det också funnits farhågor om att det inte är förenligt med skollagen att göra ett urval bland eleverna.

Men beskedet från Skolverket lyder att det finns stora möjligheter för kommunerna att arbeta med särskilda profiler och inrikningar inom grundskolan. Och någon reglering finns inte när det handlar om att göra urval eller tester för att en elev ska få en plats i en särskild klass eller grupp med inriktning mot idrott eller estetiska ämnen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons