Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrakompetens även utan utbildning

Annons

Därför är det familjen och hemmet som behöver stöd, uppmuntran och hjälp. Behöver vi gå på kurs för att förstå våra barn? Behöver man ha högskolepoäng för att vara en bra mamma eller pappa? Jag tror att så inte är fallet. Vi har redan all kunskap om barn som är väsentligt att veta. Låt oss praktisera detta och inte ständigt sträcka oss efter nya rön där barnen görs till försökspersoner.

Otrygg tillvaro resulterar till exempel i sängvätning, dålig sömn, koncentrationssvårigheter, desorientering, aggressivitet och rädda barn. Tid, är det som krävs. Tid med våra barn och att vi gör saker tillsammans.

En enkel utflykt eller ett äventyr gör att vi skapar sammanhållning, kärlek och värme inom familjen. Vi behöver mammor och pappor som har befäl, omsorg och ansvar om sina barn. Barn blir vad man gör dem till och de ska fostras.

Nog har vi mött familjer med små yttre resurser som har fina barn och ungdomar, så nog går det att lyckas. En annan tanke som slog mig när jag läste artikeln om barnkompetens var att vi alltid kommer att ha brister, vi blir aldrig fullkomliga eller fullärda föräldrar, glöm det!

Det räcker långt med vanligt sunt förnuft, trygghet kombinerat med gränssättning gentemot våra barn och regler som vi kräver av dem att hållas. En möjlighet är att familjer är stöd åt andra familjer som vill ha hjälp. En slags fadderverksamhet under frivilliga former.

Vi ska väl värna om alla barn och alla familjer, inte bara dem som får ändan ur vagnen och går ännu en till kurs eller utbildning? Kan man bli bäst i världen på barnkompetens? Detta ska väl inte vara det primära målet? Räcker det inte med att ha en ödmjuk inställning till livet, lyssna till barnens behov och försöka vara en bra förebild?

ENSIO KOSKINEN

Ensio Koskinen är småföretagare. Han har inget "föräldrakörkort" men har varit ensamstående förälder med egna barn och fosterbarn. Han är också handledare till ungdomar med praktikplats.

Mer läsning

Annons