Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För stort flingpaket hotas av böter

Annons

Axas flingpaket håller bara till hälften vad de lovar. Nu kräver konsumentombudsmannen att förpackningen minskas. Annars väntar böter på 200|000 kronor.

Den som köper ett paket Axa Sportflakes riskerar att bli besviken, konstaterar konsumentombudsmannen (KO). Förpackningen är nämligen dubbelt så stor som mängden flingor.

Att göra så strider mot marknadsföringslagen. Huvudregeln är att en förpackning inte får göras större än vad innehållet kräver. Det går att göra undantag, men då måste det finnas en förklaring på paketet. Och någon sådan förklaring finns det inte på sportflingorna.

På Lantmännen Axa, som tillverkar sportflingorna, kallar marknadschef Patricia Lindström det ett misstag att förpackningen är så pass mycket större än innehållet.

Flingpaketen har funnits sedan 2004.

Hennes förklaring är att flingor är fluffiga produkter som behöver utrymme för att inte gå sönder, men så stora behöver förpackningarna inte vara.

En ny etikett ska tala om för kunderna att innehållet är mindre än kartongen. Så småningom kommer förpackningen att minskas så mycket som är möjligt utan att innehållet kläms ihop.

Att förpackningarna ska vara konsumentvänliga är viktigt, enligt Patricia Lindström.

TT

Mer läsning

Annons