Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För snabba ryck?

Annons

Stadsarkitekten Göran O. Sundell beslutade den 13 november att ge Kristensen dispens.

I beslutet påpekade Sundell att "Naturvårdsverket har besvärsrätt och (Kristensen) rekommenderas avvakta besvärstidens utgång innan några ytterligare åtgärder vidtas med anledning av dispensen".

Men Kristensen var ivrig att komma i gång med grundarbetena för Restaurang Piren och startade jobben redan runt den 20 november.

Naturvårdsverket har cirka fyra veckor på sig att klaga på Sundells dispensbeslut. Om verket gör det blir ärendet ett fall för länsstyrelsen och där menar juristen Sven Ångquist att Kristensen tagit en risk som redan dragit i gång bygget.

-Om vi skulle bifalla ett besvär från Naturvårdsverket och vårt beslut står sig i högre instans så måste byggnadsnämnden agera och se till att bygget kommer bort. Bygget är då att betrakta som en otillåten byggnation, konstaterar Ångquist.

Han betonar att det inte är så vanligt att Naturvårdsverket klagar på beslut om strandskyddsdispens. Men när de gör det händer det ganska ofta att länsstyrelsen bifaller överklagandet.

- Våra beslut kan överklagas till miljödomstolen. I ett senare skede finns också möjlighet att gå vidare till miljööverdomstolen men för att de ska ta upp ärendet krävs det först att de beviljar prövningstillstånd.

Kurt Kristensen känner ingen större oro för att Naturvårdsverket ska överklaga dispensen, och än mindre att länsstyrelsen i så fall bifaller en överklagan.

-Jag är inte orolig. Sådana här restauranger finns ju på många platser runt om i landet.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons