Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För(s)ummelser i rovdjurspolitiken

Annons

När socialdemokraterna beskriver sitt agerande i rovdjursfrågan måste jag reagera. Man vill att en utredning ska analysera utvecklingen och så förbereder man "redan" en ändring i jaktförordningen. Vi anser att det inte räcker med en ny utredning. Det är verkligen dags för aktiva beslut.

Förtydligande och modifiering av jaktförordningen har riksdagen efterlyst i flera år och regeringen fortsätter bara att förbereda sig. Jag vill därför informera om folkpartiets grundinställning till den biologiska mångfalden och rovdjuren.

Skyddet av hotade arter utgör en viktig del av den biologiska mångfalden. Vi har ett särskilt ansvar för att värna om våra rovdjur. De fyra stora rovdjuren, björn, varg, lo och järv, måste få utveckla livskraftiga stammar i Sverige.

En kontroversiell fråga är hur många vargar det krävs för att säkra artens överlevnad. Debatten måste komma bort från antalsfokusering och i stället fokusera på att vi ska ha en livskraftig och jaktbar stam.

Vi vet i dag att vargpopulationens genetiska framtid är osäker. Det är stor inavel och därför behövs ett nytillskott av gener.

Kunskapen om vargarna i Sverige är så god att forskarna känner de enskilda individerna ganska väl. Skulle vargstammen utveckla svåra genetiska problem på grund av inavel kan detta upptäckas snabbt.

Beredskap bör finnas att föra in nya gener.

Mycket tyder på att det etappmål för varg som riksdagen beslutade om 2001 kommer att nås inom de närmaste åren. Därför är det viktigt att det arbete som åligger regeringen kommer i gång. Det gäller inventering och arbete med förvaltningsplaner.

Erfarenheterna visar tydligt att ökad information och kunskap om rovdjuren förbättrar möjligheterna för rovdjur och människor att leva i mer fredlig samexistens.

Regeringen har många försummelser på sitt samvete. En av dessa är att man inte beslutat om att göra tydligt vad som ska gälla för skyddsjakt och nödvärnsjakt på varg. Sedan många år väntar vi på beslut om ändringar i jaktförordningen, främst paragraf 28.

Jag har själv frågat jordbruksministern i januari 2005 (riksdagsfråga 2004/05:784) och bara fått beskedet att frågan bereds i regeringskansliet. Jag anser att det är grovt försumligt av regeringen att trots många påminnelser och en livlig allmän debatt ännu inte ha beslutat om tydligare regler. Det verkar som om regeringen upphört att fungera och då måste vi väl rösta fram en ny regering i nästa val.

LENNART FREMLING LENNART FREMLING (FP) FRÅN BORLÄNGE OCH RIKSDAGSLEDAMOT FÖR DALARNA.

Mer läsning

Annons