Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För många dricker för mycket under julfirandet

Det dricks för mycket alkohol i samband med julfirande.
Drygt 4 av 10 (42 procent) personer uppger att de varit med på något julfirande där konsumtionen av alkohol varit för stor.

Annons

Konsumtionen av alkohol under julen blir ofta för stor.Anders Wiklund / SCANPIX

Det framkommer i en ny Sifo-undersökning som IQ genomfört.

"Vi behöver bli bättre på att prata om hur vi vill ha det när det kommer till alkohol i samband med jul. Om du tycker att det dricks för mycket eller vill förändra sättet ni dricker alkohol på under julen, säg det. Du är antagligen inte ensam om att tycka så men någon måste vara först med att lyfta frågan", skriver Anna Kervall, tf vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Julen framför allt barnens högtid

Sifoundersökningen gav besked om att 8 av 10 tycker det inte är viktigt att det serveras alkohol i samband med julfirande.7 av 10 trodde att deras jul- och nyårsfirande skulle bli lika bra, eller bättre, om de drack mindre alkohol.

"Julen är en väldigt uppskattad högtid för många vuxna men det är framförallt barnens högtid. Det är viktigt att vi funderar på om vår egen och andras alkoholkonsumtion verkligen bidrar till att göra julen trevligare för alla", menar Anna Kervall.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

FAKTA: Tips inför julfirandet

Alkoholtjata inte: Respektera om någon inte vill dricka alkohol i samband med julfirandet. Tjata inte utan låt människor bestämma själva.

Ifrågasätt alkoholkulturen: Om du inte tycker att ni ska dricka snaps och julöl till julmaten, säg det. Idag finns det många alkoholfria drycker som passar minst lika bra på julbordet.Fundera över ditt eget drickande: I samband med jul är det viktigt att fundera över hur din egen alkoholkonsumtion påverkar personerna du firar jul med. Bidrar den verkligen till att det blir trevligare för alla?

Källa: IQ

Mer läsning

Annons