Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För att förmedla känslor

Annons

Varje gång jag kommer hem till Ludvika tycker jag att Ludvikabygden är en vacker bygd. Jag kom hem sent på kvällen den 17 december. "Mitt" Ludvika väntade i vit vinterprakt. Jag tänkte på Bruce Springsteens senaste låt med titeln "My own home town". Ludvika är min egen "home-town".

Jag har ett otal gånger sagt till min storebror att han borde skriva om Ludvika och Marnäs och berätta minnen från fyrtiotalet och femtiotalet. Han är ändå mer förbunden med Ludvika än undertecknad.

Smolket i glädjebägaren är dock den dåliga sjukvården i Ludvika och Dalarna. Vi behandlar våra sjuka och gamla som om de inte hade något människovärde.

I Norge lever jag mycket enkelt. Jag har ingen el och jag hämtar mitt vatten i en bäck i skogen. Jag skriver mina insändare i stearinljus. Mitt enda sällskap är en katt, som jag har gett namnet Madonna. Jag tycker nämligen om den skönsjungande popdrottningen Madonna.

Madonna är nu hos en bonde och jag har sett till att hon får fiskpudding, mjölk, foreller och räkor att äta på julaftonen. Jag lämnar henne inte i sticket. Lyngdal är en liten kommun och det är omöjligt att vara anonym där. Det finns många Lyngdalsbor som tycker synd om mig och mitt enkla hytteliv så ofta bjuder de mig på mat och jag behöver aldrig vara ensam på lördagskvällarna.

Nu ska det bli kul att under ett par veckor få skriva insändare på vår dator. Jag skriver inte längre insändare för att förändra världen. Jag skriver bara för att jag tycker att det är kul och jag vill förmedla känslor hos det enkla folket vilket jag tillhör.

BIRGER HANSSON

Mer läsning

Annons