Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvisetoner förgyllde gråtung sommarkväll

Annons

Innan de moderna flugornas tid, lindade fiskarna fjädrar kring kroken för att få det att nappa. Dunkrok kallades det. Joakim Murshött och Janne Holén, som visar sig vara gamla fiskekompisar, lät den åldrade fisketermen ge namn åt den folkmusikduo de startade för ett par år sedan. På gitarr, klarinett, spilå- och Härjedalspipa spelar de denna kväll - i det vackra 200-åriga kapellet i Kättbo - egna och andras tonsättningar av bland andra nationalskalderna Dan Andersson, Nils Ferlin och Bo Bergman.

Repertoaren är bred, i gränslandet till splittrad - förutom folkmusik väljer de även klassiker som Summertime och Nationalteaterns Bara om min älskade väntar, en svensk version av Bob Dylans Tomorrow is a long time. Men inför ett fullsatt och huttrande kapell i Kättbo gör de inget annat än succé, och utanför fönstrena tycks de regnvåta björkarna luta sig inåt för att få ta del av den musikaliska värmen.

De två pipor Janne Holén använder sig av under kvällen är allmogeinstrument vars ljud påminner om blockflöjtens, fast utan den senares karakteristiska gällhet, vilken de flesta föräldrar förmodligen känner igen från sina barns tidiga musikkarriärer.

- Det är skogens sus som kommer ur de här piporna, säger Janne Holén.

Spilåpipan härstammar från Evertsberg. Förr i tiden användes den som förströelseintrument; när kvällen kom fanns inga dokusåpor på tv, istället tydde man sig till musiken.

Dunkrok bjuder på en välspelad Visa från Utanmyra och flera polskor på spilåpipa, men det är ändå arrangemangen av Dan Anderssons dikter som bäst ackompanjerar de dystra juniskyarna. Stark är Du liv, den melankoliska dikten om människans förgänglighet, som vissångerskan Sofia Karlsson gör sagolikt på det av kritikerkåren hyllade albumet Svarta Ballader från förra året. Dunkrok spelar Janne Holéns egna tonsättning av Du liv, som, även om den inte når upp till Sofia Karlssons höjder, gör sig riktigt bra med Joakim Murshött på gitarr och sång och Janne Holén på Härjedalspipan.

Förutom musiken bjuder även Herrarna Dunkrok på sig själva. Joakim Mörshött avhandlar sin faiblesse för visor om flickor som drar sig till starka män, åt vilket männen i publiken hjärtligt skrockar. Från trakterna kring den värmländska sjön Fryken kommer Janne Holéns skröna om de obstinata byborna som vägrade kännas vid Selma Lagerlöf eftersom hon var från fel sida om sjön.

Arrangören av Musik i Sommar-kväll, Marianne Söderström, kantor i Venjans församling, avslutar med att tacka publiken.

- Jag är jättenöjd. Det är alltid chansartat att ta hit band man aldrig hört, men det här visade sig vara en bra chansning, säger hon.

JONAS GREN

Mer läsning

Annons