Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkvälde ja - fåvälde nej

Annons

På EU:s flagga framträder en inre cirkel av stjärnor helt uppe i det blå. För mig utgör den en bra bild av toppstyrningen inom EU. Jag ser därför utgången av de franska och holländska EU-valen som en framgång för demokratin.

Tysklands trassliga affärer sägs bero på sammanslagningen med Östtyskland. Holländarna frågade sig, vad EU-anslutningen av nya stater med ännu uslare ekonomi än Östtysklands skulle kunna innebära. Slutsatsen blev att det skulle bli för dyrt. Deras nej rungade ännu kraftigare än fransmännens. Kritikerna kallade detta främlingshat.

Men folket på kommandobryggan på det svenska statsskeppet tycks opåverkade. Trots att en opinionsundersökning publicerad strax efter det franska valet visade, att 65 procent av svenskarna vill folkomrösta, strävar man tjurskalligt vidare. Vad betyder ett litet isberg! Och trots att programmet Uppdrag granskning visade att besättningen, som ska lotsa oss vidare, verkar ha dunkla begrepp om sjökortet - konstitutionen, styr man oförtrutet rakt in i dimman. Till råga på allt vet man inte ens, vart man vill.

Vem kan ha förtroende för riksdagsmän som röstar ja på ett förslag de inte läst ordentligt? Och vem kan lita på en riksdag som utan folkligt mandat vill ersätta demokrati med oligarki (fåmannavälde)?

Det är allas vår plikt att försvara demokratin. Kräv därför folkomröstning eller ett omedelbart avbrytande av ratificeringen av EU:s grundlag.

GÖSTA WIKDAHL

Mer läsning

Annons