Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folksamlingar förbjuds i Karachi

Annons

Pakistanska myndigheter har förbjudit folksamlingar på mer än fem personer i Karachi efter att oroligheterna kring avsättningen av landets chefsdomare krävt 40 liv.

Chefsdomaren Iftikhar Chaudhry deltar samtidigt i en rad förhör i Högsta domstolen i Islamabad med anledning av anklagelserna mot honom om tjänstefel, som utlöst oroligheter i landet i två månader.

På måndagen uppmanade oppositionspartierna till ännu en "svart dag" med strejker, stängd affärsverksamhet och protester.

Pakistans regering har satt in truppförstärkningar i Karachi och givit soldaterna order att skjuta ihjäl bråkmakare. Hittills har 40 människor dödats i kravallerna som utbröt i lördags.

Enligt myndigheterna har sammanlagt omkring 18|000 poliser och medlemmar av halvmilitära styrkor stationerats i mångmiljonstaden.

De blodiga kravallerna i Karachi utbröt när Högsta domstolens avsatte ordförande Iftikhar Chaudhry skulle besöka staden. Chaudhry sparkades från sin post i mars av president Pervez Musharraf i vad bedömare såg som ett försök av den fortfarande militäre statschefen att undanröja en farlig motståndare inför de planerade valen senare i år.

Musharrafs vägran att lämna posten som överbefälhavare, trots att han enligt författningen inte får ha två offentliga ämbeten samtidigt, förmodas leda till att hans försök till omval som president blir en domstolsfråga.

Chaudhrys kampanj för att få behålla sin tjänst har förvandlat honom till en galjonsfigur för den hunsade politiska oppositionen, vars främsta ledare är i landsflykt.

Oppositionen anklagar det lokalt styrande partiet i Karachi, MQM, för att ha legat bakom kravallerna i helgen. MQM stöder Musharraf, vilket enligt analytiker bidrar till att knyta presidenten farligt nära oroligheterna.

TT

Mer läsning

Annons