Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folknykterhetens dag firas – "Tabubelagt att tala om det självklara"

Idag firar IOGT-NTO folknykterhetens dag runt om i landet.
Det gör man genom att "prata om elefanten i rummet", som man uttrycker det.

Annons

- Vi vet att alkohol ökar våldet och otryggheten i samhället. Men våra beslutsfattare har alltför länge valt att blunda. Dels för sambandet men också för sitt eget ansvar. Det är dags att vi börjar prata om elefanten i rummet, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande på IOGT-NTO, i ett pressmeddelande.

IOGT-NTO har tillsammans med Svenska Läkaresällskapet och CERA (Göteborgs universitet) har IOGT-NTO låtit en grupp fristående forskare sammanfatta den befintliga kunskapen i Sverige och globalt om sambandet mellan våld och alkohol.

Resultatet: Alkohol är den enskilt största faktorn bakom våld i samhället.

Det finns belägg för att närmare tre av fyra slag utdelas på fyllan och av de 317 000 fall av misshandel som anmäldes i Sverige år 2015 hade 180 000 fall en koppling till alkohol.

– Den rådande alkoholnormen gör det tabubelagt att tala om det självklara, det faktum att om vi minskar alkoholkonsumtionen så kommer också våldet i samhället att minska. Den politiker som på allvar vill bekämpa våldet och öka tryggheten i samhället måste även ha en plan för hur alkoholkonsumtionen ska minska, säger Johnny Mostacero.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons