Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkmusiker till Japan för att spela och dansa

Annons

Bakgrunden till resan är en avhandling kring folkmusiken i Dalarna, som en professor på Osaka musikhögskola i Japan gjort. När avhandlingen ska presenteras i nästa vecka vill han också ha en levande presentation av folkmusiken och dansen. Där kommer den elva personer starka gruppen från Dalarna in i bilden.

På tisdag i nästa vecka ger de sig av till Japan och där kommer de att göra kortare framträdanden under veckan, dessutom kommer de att göra en 1,5 timmes föreställning under professorns presentation av avhandlingen.

Brita Ström bor i Röjeråsen utanför Rättvik och följer med som en av fyra dansare.

- Jag arbetar halvtid på folkmusikens hus i Rättvik och undervisar i pardans, berättar hon.

Hon ser fram emot resan och hoppas kunna förmedla musik- och danskulturen från länet.

- Vi ska försöka ge en så bra och rättvis bild som möjligt av folkdansen och folkmusiken. Det är viktigt att publiken får en bra bild av detta fast de inte varit här. Mestadels blir det polskor från trakterna kring Siljan. Och även exempelvis kulning och lockrop.

Brita Ström är den som valt ut de dansare som följer med på resan medan musikerna valts ut av Malin Foxdal. Musikerna kommer från Rättvik, Boda, Bjursås, Mora och Falun och även dansarna har rötter i olika Dalabygder. Musiken och dansen från trakten ligger dem närmast om hjärtat.

De flesta arbetar både som pedagoger och musiker/dansare -de har utbildning från Musikhögskolan eller Danshögskolan. Flera av gruppens medlemmar arbetar också i olika grupper och har gett ut skivor med fiolmusik, visor och folkrock.

De som följer med på resan är Jonas Brandin (olika fioler), Jon Holmén (fiol och mandola), Kristofer Pettersson (olika nyckelharpor och vevlira), Anna Aronsson(horn, näverlur, spilåpipa och säckpipa), Malin Foxdal (sång), Karin Ericsson Back (sång), Maria Misgeld (sång), Vegar Vårdal (dans, fiol och hardingfela), Frida Andersdotter (dans), Anton Schneider (dans) och Brita Ström (dans).

Var för sig har ett antal personer i gruppen jobbat ihop tidigare, men i november förra året övade de tillsammans för första gången.

- Den sista repetitionen vi hade var för några veckor sedan, men vi kommer att ha en repetition till i Stockholm innan vi åker nästa tisdag, berättar hon.

Gruppen blir borta en vecka och kommer att ge fem konserter. Kommunen de besöker i Japan kommer att stå för alla kostnader kring resan.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons