Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfest i Sammilsdal

Annons

Efter lördagens och söndagens ihållande regn var det inte många som trodde att det skulle bli picknick i gropen i går, men vädergudarna blev på bättre humör och lockade en rekordpublik till nationaldagsfirandet.

- "Blir det 200 personer får vi vara glada" var mitt tips så här första året. Det här är ju otroligt! sa de Tomas Jansson, marknadschef på Sparbanken, en av arrangörerna, när han blickade ut över folkhavet.

Lika nöjd var kommunens marknadsföringsansvarige Erik Hasselberg.

- Fantastiskt roligt! Det kunde inte bli en bättre start!

På scenen huserade allsångsledarna Ingemar Ihlis och Per Westblom som på ett otvunget sätt fick både musiker och publik att stortrivas.

- Ni som har mat med er, jag säger till när ni ska "tugg ur" och det är dags att börja sjunga, lovade Ihlis efter det att han fått publiken att sjunga upp med de första tonerna av "Till havs".

I en och en halv timme varvades allsång med musikaliska framträdanden och tokroliga kommentarer av Ihlis och Westblom.

Spelmannen Lasse Björk spelade Tingshusmarschen och läste dikt om såväl en grävmaskin som Tage Danielssons "pornografiska" skildring om hur länderna Sverige och Norge en gång älskade varandra och smekte varandra över såväl Gävle som Hardangervidda.

Viktor Ihlis fyllde gropen med sin mäktiga röst och Blåsorkestern bjöd på ett Queenpotpurri, för att bara nämna något.

Gymnasie-studenten Janna Gyll stod för årets nationaldagstal som innehöll både snö, sommarens morgonskimmer, Gustaf Vasas kröning och en påminnelse om att vi slapp "jobbet, skolan och annat tråkigt" just den här dagen.

Tillställningen avslutades med ett fyrfaldigt leve samt nationalsången. Av publikens positiva reaktioner att döma har en tradition fötts.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons