Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkets riksbank

Annons

Vi förslösar nu i snabb takt den kanske viktigaste samhällsresursen, förtroendet för demokratin och samhällssystemet. Den som utövar offentlig makt måste kunna ställas till ansvar.

Demokratins principer måste tillämpas fullt ut och med så få undantag som möjligt för att bli trovärdig. Men vi har frivilligt överlåtit bland annat makten över den viktiga penningpolitiken till experter som inte är folkvalda och som inte kan ställas till svars för sitt fögderi.

I den avdemokratiserade riksbankslagen är riksbankens uppgift att upprätthålla ett fast penningvärde och att främja ett säkert och effektivt betalningsväsende, och vad som menas med det bestämmer banken själv. Idéen är att man, genom att vara oberoende av politiker och av medborgarnas "populistiska" krav om full sysselsättning, ska vara en garanti för att riksbankslagens mål om låg inflation är viktigare.

Kan du som väljare erinra dig att du i val tagit ställning och sagt att mycket låg inflation är viktigare än full sysselsättning?

Riksbanken tar för sig och regeringen får titta på.

När Göran Persson intresserar sig för penningpolitiken blir han KU-anmäld.

Varför utsätter sig Sverige för detta? Jag tycker mig se tendenser till att riksbanken även håller på att göra sig till överdomare över finanspolitiken. Det är naturligt men felaktigt att varje maktcentrum anser sig självt bäst lämpat att ta ansvarsfulla beslut.

Riksbanken är inget undantag från regeln "att mycket vill ha mer".

Återdemokratisera riksbanken som ett första steg i rekonstruktionen av folkstyret.

BENGT-OLA RYTTAR (S)

Mer läsning

Annons