Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folke Rydén åter i hetluften

Annons

Det är varmt i Borlänge. I hetluften har Folke Rydén varit förr. I Washington, i Hong Kong, i Palestina. Kanske är det därför han ser så oberörd ut av värmen, trots kolsvart piké och khakibyxor.

Ett annat varmt ställe är Bagdad, där Rydén för närvarande gör en film om kvinnor och demokrati.

- Jag har aldrig känt mig så mot strömmen som när jag åkte till Bagdad för att filma. Alla journalister lämnar Irak medan jag åker dit. Intresset är förlorat.

Och detta, medias förmåga att rapportera om samma händelser på samma sätt är han inte alls förtjust i. Det var bland annat det som fick honom att sluta som nyhetsjournalist 1997.

- På en nyhetsredaktion förväntas man hålla sig i mittfåran, sakna engagemang och personligt tilltal. Runt -97 började det mer och mer gå upp för mig att världen är så komplex att jag inte kan säga något om en händelse på 30 sekunder.

Sedan han slutade på Sveriges television har istället jobbat som dokumentärfilmare och gjort prisbelönta filmer som "Sagan om Björn Borg", "Vägen till Malexander" och "Pojken utan ansikte".

- Jag var tvungen att testa något nytt och jag hade blivit ointresserad av stormaktspolitik. Istället ville jag prata med vanliga människor, och det kan jag nu.

Folke Rydén rosar ambitionerna och tanken bakom Peace & Love och demokratidagarna.

- Men man undrar ju om de som är här för musiken ens kommer till demokratidagarna. Nästa år kanske man skulle ha föreläsningar ute på festivalscenerna.

Rydén håller för närvarande på att göra en film tillsammans med Mattias Klum där de tar en titt på hur planeten mår 300 år efter att Carl von Linné föddes. I dag reser han till Lappland för att filma.

- Jag hade gärna stannat kvar på Peace & Love. Jag kollade på programmet och det slog mig att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att se rubbet.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons