Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkbildning på egna ben

Annons

Vidare kan elever på gymnasiet som saknar betyg i något ämne studera på programinriktat individuellt val eller individuellt program för att läsa upp ämnet.

Varför ska alltid folkhögskolorna särbehandlas?

Fi tillsammans med socialdemokraterna vill alltså fortsätta med att hålla folkrörelsernas folkhögskolor under dess beskyddande vingar. Vet Gudrun Schyman att många folkhögskolor har få vuxenstuderande och man i stället för vuxen folkbildning som folkhögskolorna var avsedd för i större utsträckning sysslar med gymnasieutbildning och att allt fler yngre studerar kärnämnen på folkhögskolorna? Är det meningen att folkhögskolorna ska syssla med gymnasieutbildning?

Schyman säger vidare att det är ett slag mot livslångt lärande. Hon borde göra studiebesök på vuxenutbildningarna i landet där det verkliga livslånga lärandet äger rum. För närvarande går staten in för att stödja och utveckla det livslånga lärandet men samtidigt måste kommunerna själva bidra med 45 procent av kommunens egna medel.

Frågan är bara när i tiden staten drar in dessa medel och kommunerna själva får stå för alla kostnader för vuxnas lärande.

Mitt förslag är att reformera folkhögskolorna precis som man gör med gymnasieskolorna och därefter tillåta dem stå på egna ben. Först då kommer det att ske en utveckling på folkhögskolorna. Vi moderater anser att studiecirkelverksamhet är av betydelse för medborgarna och kan mycket väl bidra till ökade kunskaper inom olika områden. Dock håller jag med Reinfeldt om att matlagning, akvarellmålning, foto och övriga kurser är en hobby så länge man inte har en utkomst av dessa verksamheter. Det förblir en hobby till dess verksamheter ges möjligheter till entreprenörskap och därmed skapas förutsättningar för att nya företag kan etableras.

Studiecirkelverksamhet bedrivs i olika former och har oftast stöd av organisationer, föreningar, studieförbund eller politiska partier och därför ska staten inte subventionera en sådan verksamhet.Varför ska man inte kunna ta betalt för fritidsintressen?

Viktigare frågor för ungdomar i dag är hur man ska ha råd med att ta körkort som krävs om man bor i glesbygd och vill ha jobb, hur man ska leva på sina studiemedel/lån eller att ha råd med en egen lägenhet.

Kulturen är en helig ko för fi och socialdemokraterna. En minskning av anslaget till studieförbund innebär inte att kulturverksamheten försvinner utan snarare kan det entreprenörsmässiga tänkandet utvecklas.

Att kommersialisera kulturen innebär ökade intäkter och betyder att man även kan bevara mångfalden. Vi behöver bara åka utomlands för att se dessa fenomen.

Moderaterna sviker inte folkbildningen utan vill se en dynamisk utveckling av folkbildningen i landet.

NILS-ÅKE NORMAN NILS-ÅKE NORMAN FÖRETRÄDER NYA MODERATERNA. HAN ÄR REKTOR OCH BOSATT I ÄLVDALEN.

Mer läsning

Annons