Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på potatisen

Annons

- Det finns två områden som är kända i hela landet för sin höga potatiskvalitet. Det ena är Bjärehalvön i Skåne och det andra är Västerdalarna.

Det hävdar Mikael Nordman från Färskvarukompaniet och som tidigare varit Hemköps nationellt ansvarige på grönsaks- sidan.

Frågan är då hur väl odlarna i bygden tar detta faktum tillvara?

- Det är det vi hoppas få i gång lite tankar kring, säger Elisabeth Rooth-Eriksson som tillsammans med Mats Dahlström från LRF Dalarnas projekt Wäxthuset ledde träffen.

- Kunskapen att bereda mat är i avtagande vilket går ut över den traditionella potatisen. Vi avsätter i dag 7-8 minuter till att laga en lunch och då hinns det inte med att koka potatis. I stället använder vi allt mer av både hel- och halvfabrikat, menar Mats Dahlström.

För att titta närmare på hur marknaden ser ut i dag hade potatiskonsulenten Pirjo Gustavsson från Gröna näringens riksorganisation botaniserat bland det utbud av potatisprodukter som fanns i Konsums hyllor och frysdiskar.

- Det var bara färskpotatisen som var lokalt producerad. I övrigt var all potatis som använts odlad utomlands, säger Elisabeth Rooth-Eriksson och visar upp en lång rad av potatisprodukter.

Fryst tärnad potatis, färdig gratäng, kroketter, rösti, pulvermos, potatissoppor och en mängd andra produkter med potatisinnehåll är alltså tillverkad av potatis från utlandet.

Vad har då de lokala odlarna för möjligheter att hävda sig i konkurrensen?

- Det finns stora möjligheter. Vidareförädling genom produktion av tärnad, skivad eller förkokt potatis kan vara ett alternativ och då inte bara mot upphandlare utan även direkt mot konsument. Ett större samarbete mellan odlarna vore också en väg att gå där de gemensamt kan utnyttja Västerdalspotatisens goda rykte i sin marknadsföring, säger Mats Dahlström.

Redan i dag har Björns Janne Eriksson från Snöborgs gård tillsammans med odlaren Mikael Säfström från Gagnef startat ett skaleri i före detta Konsum i Järna med främst restauranger och storkök som kunder.

- Där har jag förstått att det finns möjligheter till en utveckling och att även fler odlare är välkomna, säger Mats Dahlström.

Med på mötet fanns också Ingvar Fernström som är vd för Västerdala Bioenergi. Han såg också möjligheter till en koppling mellan potatis och pellets genom att använda potatisstärkelse som bindemedel vid pressningen av pellets.

- Alla som deltog var mycket positiva och vi fick i uppdrag att ordna ett möte till. Då ska vi också ha skaffat oss en tydligare bild över vad marknaden efterfrågar, säger Elisabeth Rooth-Eriksson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons