Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fokus på jobb i vårpropositionen

Annons

Finansminister Anders Borgs vårbudget som presenteras i dag ger reformutrymme. Förtidspensionärer som går tillbaka till deltidsarbete ska få 1|500-5|000 mer i månaden och den kritiserade jobbgarantin för unga införs.

I regeringens vårproposition ska förtidspensionärer tjäna på att återgå i arbete. Finansminister Anders Borg (m) bär just nu budgeten under den traditionella budgetpromenaden från finansdepartementet till riksdagen.

Tidigare har arbete knappt lönat sig för förtidspensionärer med bostadstillägg. Marginaleffekten har varit stor då det sänkta bostadstillägget i praktiken ätit upp 80 procent av inkomstökningen.

Regeringen föreslår att avtrappningen av bostadstillägget sänks från 80 till 50 procent, skriver finansminister Anders Borg och arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på DN:s debattsida.

Det ska betyda ett tillskott på 1|500 kronor i månaden för en förtidspensionär som jobbar halvtid. En förtidspensionär som arbetar 75 procent skulle få 5|000 kronor mer i månaden i stället för 2|800 kronor.

Tillväxten i Sverige ser ljus ut och det ekonomiska läget ger utrymme till skattesänkningar och andra reformer, enligt vårpropositionens finansplan som TT tagit del av.

Tyngdpunkten i budgeten ligger på att skapa arbetstillfällen. En miljard kronor går till så kallade instegsjobb där kommunerna ska underlätta för arbetslösa invandrare att hitta jobb. Den 1 december införs en jobbgaranti för ungdomar _ ett förslag som fått skarp kritik _ och nästa år ska en ny lärlingsutbildning på gymnasiet sjösättas.

Regeringen vill ta ytterligare ett steg mot avskaffandet av reklamskatten. Samtliga periodiska publikationer, även gratisutdelade, som har karaktär av dagspress, populärpress eller fackpress ska få samma lägre beskattning och högre grundavdrag som har gällt för allmänna nyhetstidningar sedan 2006. Sänkningen gäller retroaktivt från första januari 2007.

Sedan tidigare har regeringen förklarat att den ska slopa förmögenhetsskatten och fastighetsskatten. Regeringen har också lovat extra pengar, cirka en halv miljard kronor, till att förbättra miljön i Östersjön. Andra redan kända satsningar är vaccinpengarna som ska betalas ut mellan 2008 och 2010 för att stärka Sveriges skydd mot influensaepidemier. Premie för miljöbilar, extra pengar till kommunernas äldrevård och upprustning av ett antal Jas-plan är också satsningar som ministrarna redan har presenterat.

TT

Mer läsning

Annons