Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN splittrat om Kosovo

Annons

FN:s säkerhetsråd är splittrat inför lösningen med övervakat oberoende för den serbiska provinsen Kosovo, ett förslag som medlaren Martti Ahtisaaris lagt fram.

Splittringen kom i dagen under tisdagens möte där Ryssland fortsatte att invända mot Ahtisaaris lösning på problemet med utbrytarprovinsen.

Ryssland är en av de fem permanenta medlemsstaterna med vetorätt i säkerhetsrådet.

Trots de ryska invändningarna uppgav enligt nyhetsbyrån Reuters säkerhetsrådets ordförande att det finns "avsevärt stöd" för att ge Kosovo övervakat oberoende.

Det är inte troligt med omröstning snart om provinsen, sade dock ordföranden Emyr Jones Parry som är brittisk FN-ambassadören.

Rådet höll under tisdagen informella möten med Serbiens premiärminister Vojislac Kostunica och kosovoalbanen Fatmir Sejdiu,vald till president av provinsens albaner.

Förslaget om övervakat oberoende för Kosovoprovinsen kom förra veckan från den före detta finländska presidenten Martti Ahtisaari. Det möttes av protester från den serbiska huvudstaden Belgrad och invändningar från Moskva, medan Kosovos albanska befolkning, USA och EU har gett det sitt starka stöd.

Kostunica sade i säkerhetsrådet att Ahtisaaris förslag bryter mot FN:s charta genom att skada en medlemsstats territoriella integritet. Det bryter också mot säkerhetsrådets resolution om behovet av att garantera demokratiska normer i den omstridda provinsen, hävdade Kostunica. Han krävde nya förhandlingar med kosovoalbanerna för att nå en kompromiss.

USA:s tillförordnade FN-ambassadör Alejandro Wolff avfärdade dock de serbiska invändningarna.

Kosovo har stått under FN-styre sedan USA:s bombkrig mot Jugoslavien 1999.

TT

Mer läsning

Annons