Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN röstar om Libanontribunal

Annons

FN:s säkerhetsråd väntas i dag rösta om att instifta en internationell tribunal om mordet på Libanons förre premiärminister Rafiq al-Hariri. Åtgärden skruvar upp spänningen i ett redan explosivt läge.

Det brutala bombdådet som dödade al-Hariri och 22 andra människor i centrala Beirut 14 februari 2005 fortsätter att prägla libanesisk politik.

Resolutionsförslaget, som USA, Storbritannien och Frankrike står bakom, hänvisar till FN-stadgans kapitel sju. Detta kapitel beskriver tvångsåtgärder som FN kan vidta mot stater när internationell fred och säkerhet hotas.

Resolutionen blir därmed juridiskt bindande och kör över Libanons parlament, vars talman Nabih Berri är tongivande inom Libanons prosyriska opposition. Genom att vägra sammankalla parlamentet har han hittills effektivt blockerat den Syrienfientliga regeringens försök att instifta tribunalen.

Konflikten har lamslagit Libanons politiska liv i ett halvår, och när FN nu kliver in och bryter dödläget befarar många att våldet ska flamma upp på nytt. Antisyrier i Libanon tror att den senaste veckans strider kring det palestinska flyktinglägret Nahr al-Barid iscensattes av Syrien i ett försök att sabotera tribunalen.

Ryssland, som har historiska band till Syrien, invänder mot att den nya resolutionen hänvisar till kapitel sju. Moskva väntas dock inte använda sitt veto för att stoppa den.

I syfte att blidka Ryssland börjar resolutionen gälla först 10 juni, för att ge de libanesiska kombattanterna ytterligare en chans att enas på egen hand. Inget tyder på att de kommer att lyckas.

Syrien förnekar all skuld till mordet på al-Hariri, men en preliminär FN-utredning har konstaterat att syrisk underrättelsetjänst var inblandad i dådet. al-Hariri, som var drivande i återuppbyggnaden av Beirut efter inbördeskriget, stod länge Syrien nära men avgick hösten 2004 i protest mot det syriska inflytandet.

Efter mordet på al-Hariri tvingade inhemska och internationella protester Syrien att dra tillbaka sin militär från Libanon efter nästan 30 års närvaro. I juni 2005 vann en Syrienfientlig allians parlamentsvalet och bildade regering. Konflikten med den prosyriska oppositionen, där shiarörelsen Hizbollah är ledande, trappades dock upp efter förra sommarens krig mot Israel.

Även om FN:s säkerhetsråd röstar ja till tribunalen tror bedömare att det dröjer minst ett år innan den börjar arbeta. Enligt planerna kommer domstolen att bestå av såväl libanesiska som utländska domare.

TT

Mer läsning

Annons