Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-övergrepp i Elfenbenskusten

Annons

Förenta nationerna har suspenderat den marockanska FN-styrkan i Elfenbenskusten från sitt uppdrag som fredsbevarare medan undersökningar pågår om påstådda utbredda sexuella övergrepp

Alla de 734 marockanska FN-soldaterna får nu stanna inne på förläggningen medan utredningen fortgår. De hör till de största grupperna i delegationen tillsammans med bangladeshiska poliser, pakistanska ingenjörer och ghanansk sjukvårdspersonal. Sammanlagt är drygt 9|000 personer från mer än 40 länder stationerade i Elfenbenskusten.

Anonyma FN-tjänstemän sade på lördagen att de undersökta inkluderar marockanska soldater som haft sex med mängder av minderåriga flickor i det västafrikanska landets norra rebellfäste Bouake.

Enligt Touré har utredningen kommit till stånd efter en lokal FN-kampanj mot sexuellt utnyttjande, där lokalbefolkningen uppmanades anmäla information om övergrepp. Inkommande klagomål följdes sedan upp med intervjuer.

Styrkorna som backas upp av soldater från den tidigare kolonialmakten Frankrike är på plats för att övervaka fredsprocessen som fick nytt liv i mars efter ett avtal mellan president Laurent Gbagbo och rebelledaren Guillaume Soro.

På senare år, när FN-styrkorna vuxit, har rapporterna om övergrepp strömmat in från flera afrikanska länder, i synnerhet Kongo-Kinshasa, trots en uttalad nolltolerans mot alla typer av förhållanden med lokalbefolkning. Först för ett par år sedan tog FN itu med uppgifter om övergrepp fastän de strömmat in i decennier.

En FN-rapport uppmanade 2005 till bestraffning för alla former av soldatövergrepp, stympad lön för de skyldiga och en fond för alla flickor och kvinnor som gjorts gravida. Medlemsländerna vägrade genomföra förslaget.

FN-trupperna har varit uppskattade i den rebellkontrollerade norra delen av Elfenbenskusten medan de ibland attackerats av presidenttrogna styrkor söderöver.

TT

Mer läsning

Annons