Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN leder Västsaharasamtal

Annons

Västsaharas motståndsfront Polisario möter Marocko i direkta samtal som inleds på måndagen och ska pågå i två dagar.

Samtalen, som hålls i New York-förorten Manhasset, har arrangerats av FN och generalsekreteraren Ban Ki-Moons sändebud i Västsahara Peter van Walsum står som värd. Det är de första samtalen på tio år mellan parterna.

Marocko, som annekterade området 1975, säger att man ska delta i positiv anda.

FN har också bjudit in grannländerna Algeriet och Mauretanien tillsammans med de så kallade Västsaharavännerna Frankrike, Ryssland, Spanien, Storbritannien och USA. Dessa deltar dock inte direkt i samtalen.

Marockos delegation leds av inrikesministern Chakib Benmoussa. I spetsen för Polisariodelegationen står Mahfoud Ali Beiba, som är medlem i frontens nationalsekretariat.

Konflikten om Västsahara har pågått sedan Spanien lämnade området 1975. Marocko och Mauretanien ockuperade då Västsahara och Polisario tog åter till vapnen som lagts ner efter kampen mot Spanien. Efter fyra års gerillakrig drog sig Mauretaniens styrkor tillbaka.

Kriget mot Marocko fortsatte till 1991. Då medlade FN fram en fred, men ingen politisk lösning har följt på denna. Under tiden har Marocko befäst sitt grepp över stora delar av Västsahara. Regeringen i Rabat gav till exempel i fjol EU fiskerättigheter på vatten utanför Västsahara.

FN har inte godtagit Marockos försök att annektera Västsahara.

TT

Mer läsning

Annons