Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN inför nya sanktioner mot Iran

Annons

FN:s säkerhetsråd har röstat igenom skärpta sanktioner mot Iran. Mötet skedde utan Irans president Mahmoud Ahmadinejad, som skyller på att USA sölat med hans visum.

De nya straffåtgärderna antogs enhälligt vid säkerhetsrådets möte i New York på lördagskvällen. De är en skärpning av sanktioner FN införde den 23 december.

Resolutionen har utarbetats av Tyskland och säkerhetsrådets fem ständiga medlemmar Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och USA. Det kräver att Iran upphör med urananrikning som kan användas för att bygga bomber eller för fredliga syften. Med finns också frysning av tillgångar utomlands för iranska tjänstemän och företag med anknytning till atomprogrammet och stopp för regeringsstödda lån och krediter, samt utvidgning av listan på produkter som Iran inte får köpa och sälja.

Men mycket är bara rekommendationer, som länder alltså kan välja att bryta emot. Åtgärderna ska inte drabba Irans oljeindustri, som är en av världens största.

Den franske FN-ambassadören Jean-Marc de La Sablière sade att mindre ändringar i resolutionsförslaget hade gjorts under fredagen, och att lördagens möte i mycket handlade om att ändringarna skulle godkännas av de 15 rådsmedlemmarnas regeringar.

Iran säger att landet är i sin fulla rätt att satsa på atomenergi, medan omvärlden oroas av USA:s uppgifter om en gryende kärnvapenstat.

Att omröstningen nu blev av på lördagen innebär att Ahmadinejad inte som planerat var på plats för att argumentera mot de utökade sanktionerna. I torsdags sade Ahmadinejad till fransk tv att han vill lägga fram vad han kallade "nya förslag" från Iran.

Under fredagskvällen sades först att Ahmadinejad var på väg för att landa i New York tidigt på lördagen. Men två timmar senare kom ett nytt besked:

För AP förtydligade Irans pressekreterare i FN-högkvarteret, Mohammad Mir Ali Mohammadi, att inget visum levererats till USA:s ambassad i Schweiz, där Ahmadinejad skulle ha hämtat det. Därför har presidenten ställt in resan.

USA tvådde sina händer. En tjock bunt visa för Ahmadinejad och hans följe låg klara för avhämtning, sade ambassadtalesmannen Daniel Wendell i Bern.

President Ahmadinejad ville bland annat diskutera europeiska investeringar i Irans atomindustri med säkerhetsrådet.

TT

Mer läsning

Annons