Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN fick fly libanesisk "vapenvila"

Annons

En skör vapenvila i det stridsdrabbade flyktinglägret Nahr al-Barid i Libanon skakades på tisdagseftermiddagen av en väpnad attack mot en hjälpkolonn från FN. Minst två civila dödades.

Efter intensiva strider under förmiddagen trädde en vapenvila i kraft mellan regeringstrupperna och islamistmilisen Fatah al-Islam klockan 13.30 svensk tid. FN passade då på att skicka in bilar med mat, vatten och mediciner till de nödställda invånarna.

Men knappt han förnödenheterna levereras förrän kaos utbröt.

Hjälpen nådde dock fram, förutom vattnet eftersom tankbilarna fick skott i sig och vattnet därmed rann ut enligt Samra.

Men i det stora hela var läget ändå lugnare på tisdagseftermiddagen, sedan Fatah al-Islam, som i fjol gjorde Nahr al-Barid till sin bas, lovat att sluta skjuta om regeringssidan gjorde detsamma. Civila passade på att fly från området med vita flaggor fladdrande från bilfönstren.

Chockade lägerbor vågade sig ut ur sina hem för att överblicka förödelsen efter tre dagars strider. Stora hål hade slitits upp på husfasaderna av granater, sårade låg i blodpölar på gatorna och beväpnade män med automatkarbiner drog omkring i bråten.

I staden Tripoli sprängde en medlem av Fatah al-Islam sig själv i luften, uppgav säkerhetskällor. Mannen utlöste sitt sprängämnesbälte sedan regeringssoldater beordrat honom att ge sig. Inga andra människor kom till skada vid explosionen.

Striderna om Nahr al-Barid har beskrivits som de värsta i Libanon sedan det inbördeskrig som tog slut 1990. Över 80 människor har dödats _ bland dem över 30 regeringssoldater och drygt 20-talet milismedlemmar.

I grannlägret Biddawi sade Abul Aynayn från den bredare palestinska rörelsen al-Fatah att ett fortsatt militärt bombardemang av Nahr al-Barid kan utlösa revolter i alla libanesiska flyktingläger.

Premiärminister Fuad Sinioras regering har uttryckt fast beslutsamhet att "göra slut på" Fatah al-Islam. Den sunnimuslimska gruppen, som bildades i fjol, tros bara ha ett par hundra beväpnade medlemmar och saknar brett stöd bland libaneser i gemen. Men den tycks ha gott om vapen och vara väl organiserad. Militärens häftiga bombardemang av Nahr al-Barid-lägret har också retat upp många palestinier.

TT

Mer läsning

Annons