Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN-experter nära enas om klimatet

Annons

FN:s klimatexperter är nära enighet om den dystraste varningen hittills för resultatet av växthuseffekten. Det handlar om krympande skördar, svält, djurarters utrotning och stigande havsnivåer.

Vetenskapsmännen i FN:s expertpanel IPCC arbetade bredvid regeringsutsända från hundra länder bakom slutna dörrar i Bryssel natten till fredagen. Deras mål var att överbrygga åsiktsskillnader om en 21-sidig sammanfattning till klockan åtta på morgonen.

Vissa delar av innehållet har tonats ner under arbetets gång medan skrivningen skärpts i andra delar. Ett tillägg i texten är att några afrikanska länder behöver använda fem_tio procent av sin bruttonationalprodukt för att handskas med klimatförändringarna.

En tung del av rapporten talar om vattenbrist för miljarder.

De fattiga länderna tar huvudsmällen, medan de rika tillfälligt kan gynnas av uppvärmningen, heter det i huvudslutsatsen i den nya klimatrapporten från IPCC, som blev känd tidigare i veckan.

Sammanställningen tar upp effekterna av uppvärmningen. Den är den samlade expertisens bedömning av hur förändringarna slår mot människorna och naturen om den nuvarande trenden håller i sig.

En tidigare rapport i vintras gav utsläppen av växthusgasen som koldioxid huvudskulden för att det blir varmare på jorden.

Kärnan är nu att fattiga länder i tropikerna tar mest stryk när temperaturerna går i höjden.

Samtidigt kan de rika i-länderna i norra halvklotets tempererade zoner _ USA, Kanada, EU, Ryssland och Japan, men även Sverige _ under en övergångstid vinna på uppvärmningen.

Stigande temperaturer innebär längre växtsäsong och mildare vintrar vilket gynnar jordbruket och medför lägre uppvärmningskostnader. Skogsgränsen förskjuts norrut vilket ger större inkomster av skogsbruket. Sårbarhetsutredningen som läggs fram i höst väntas dra dessa slutsatser för svensk del.

TT

Mer läsning

Annons