Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN debatterar klimatförändringar

Annons

Efter en tid med svåra skyfall och översvämningar i England och Asien och extrem hetta och bränder i Sydeuropa samlades FN:s generalförsamling på tisdagen till debatt om klimatförändringar.

Forskare, FN-tjänstemän och företagsledare deltar i den informella tvådagarsdiskussionen, vars syfte är att lägga grunden för två internationella storkonferenser senare i år.

Målet är att "utröna hur den växande vetenskapliga samsynen om klimatförändringar kan förvandlas till en bred konsensus för politisk handling", hette det i ett uttalande från världsorganisationen.

FN-debatten kallas "koldioxidneutral", eftersom utsläppen från klimatexperternas flygresor till New York och från själva FN-högkvarteret kompenseras med investeringar i ett biobränsleprojekt i Kenya.

Veckans debatt i generalförsamlingen följs av ett internationellt möte på hög nivå i FN i augusti och en stor klimatkonferens i december, som ska äga rum på Bali i Indonesien.

Västländerna har hittills fått det mesta av skulden för utsläppen av växthusgaser, men FN-chefen Ban Ki-Moon sade nyligen att det är dags även för Asiens växande ekonomier att ta ansvar. Han utpekade särskilt Kina, vars snabba industriella utvecklingar har förvandlat landet till en nedsmutsare av världsklass.

Ban Ki-Moon har givit miljö och klimatförändringar stor prioritet sedan han tillträdde sin post vid årsskiftet. Målet är att få med Kina, USA och andra länder i ett nytt internationellt avtal om utsläpp av växthusgaser efter det nuvarande Kyotoprotokollet, som löper ut 2012.

TT

Mer läsning

Annons