Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FN: 50 procent mer afghanskt opium

Annons

Försöken att utrota knarkproblemen i världen går framåt enligt FN:s narkotikabekämpningsorgan UNODC.

Men i Afghanistan har opiumproduktionen ökat med hela 50 procent, framgår av organets årsrapport.

Odlingen, produktionen och missbruket av narkotika har stabiliserats på global nivå, skriver UNODC i sin årsrapport som släpptes natten till tisdagen.

"För nästan alla droger _ kokain, heroin, cannabis och amfetamin _ syns tecken på stabilitet överlag", skriver FN-organets chef Antonio Maria Costa i ett uttalande i anslutning till rapporten.

De områden som används för kokaodling har minskat med 29 procent mellan 2000 och 2006. Enbart i Colombia har de minskat med 52 procent.

Beslagen av kokain har också ökat. 42 procent av allt som tros ha producerats beslagtogs i fjol jämfört med 24 procent för sju år sedan. Produktionen är dock konstant på grund av mer avancerade metoder för odling och tillverkning.

Den tidigare så ökända Gyllene triangeln i gränstrakterna mellan Laos, Burma och Thailand är nu nästa fri från opiumproduktion enligt Costa.

Trots detta var odlingen av opiumvallmo _ råvaran till opium, heroin, och morfin _ rekordhög i fjol. Den uppgick till uppskattningsvis 6|610 ton i fjol, en ökning med 43 procent sedan 2005. Skälet heter Afghanistan, där produktionen ökade med nästan 50 procent 2006. Landet stod för 92 procent av världens opium.

Centrum för odlingen är provinsen Helmand. Inkomsterna från den afghanska produktionen tros överstiga 20 miljarder kronor och bidrar till att finansiera talibanernas väpnade kamp.

Cannabis, i synnerhet marijuana, är fortfarande världens mest använda olagliga drog. Av de 200 miljoner människor som använder narkotika _ fem procent av världens befolkning _ nyttjar 160 miljoner cannabis enligt UNODC. Men för första gången ökar inte den användningen enligt Costa.

TT

Mer läsning

Annons