Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttlasspolitik och aktivitetsgaranti

Annons

Så har det till slut besannats att Svea rike delats upp i syd och nord vad gäller förutsättningarna att bo och arbeta i ovannämnda landsdelar och förhoppningsvis under samma villkor.

Nu har det visat sig att den snedfördelning av de penningmedel som staten fördelar på kort och lång sikt fortsätter att missgynna skogslänen och övriga kriskommuner de med röd färg.

Flyttlassen fortsätter med oförminskad fart, utflyttningslänen töms på arbetsföra familjer. Förutsättningarna att försörja sig blir allt svårare enär arbetstillfällena minskar.

Och visst gör aktivitetsgarantin sitt till för att påskynda denna utveckling, som tv-programmet Uppdrag granskning tidigare påtalat. Och visst kan Sam Risander, länsarbetsnämnden, hava rätt i sina siffror som i och för sig inte heller säger något, om i vilken landsdel jobben skapas eller hamnar sedan aktivitetsgarantin gjort sitt.

Befolkningsminskningen i Västerbergslagen är höga 593 personer under året som gått, fördelat på 344 personer för Ludvika samt 249 personer för Smedjebacken lägger vi därtill övriga kriskommuner så hamnar vi på 8 700 personer, var fanns jobben för dem?

Är det inte så att i storstadsregionerna som förutsättningarna skapas? En annan fråga är om vi på sikt kan kräva att jobben ska finnas kvar i landet?

Enär snart sagt all industri är i utländsk ägo, och i dåliga tider läggs dessa ner eller tas hem till ägarlandet.

Senaste beviset Gislaved med sina över 800 anställda som hamnar i ägarlandet Tyskland.

Inte undra på att den ivrigaste förespråkaren för denna utveckling, före detta vd i Volvo Sören Gyll, börjar oroa sig för vad som håller på att ske runt om i landet.

Det är så dags nu när vi snart inte äger något av betydelse, inte ens våra naturtillgångar får vara i fred för utländs spekulation.

O, tanke, tänk om vi fått behålla alla miljarder som EU behåller eller trasar bort, det kanske rent av blivit penningmedel kvar till en vägstump i Västerbergslagen?

Och som ett brev på posten - om nu inte även denna service försvinner - kommer nya skattesatser på el, olja samt bensin från nyår.

Därvidlag torde tesen om att hela Sverige ska leva tjänat ut, och här ersättas med något som stämmer överens med verkligheten.

NILS ASPLUND

Mer läsning

Annons