Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytten från Oxen får kritik

Annons

- Det känns som att jag har flyttat från slott till koja, säger en av de boende.

- Det är inte kul alls, jag har tappat gnistan, säger en av de anställda.

Både vill vara anonyma.

- Jag tycker att det är trist att de väljer att gå till tidningen istället för att komma till oss, så att vi får möjlighet att rätta till det som de är missnöjda med, säger Doris Brodén (s), ordförande i gemensamma vård- och omsorgsnämnden.

Det var dagen före midsommarafton som tre avdelningar inom äldreomsorgen invigdes i habiliteringens gamla lokaler på Borlänge sjukhus: Gläntan, Utsikten och Bergeby. Dagarna innan hade flytten gått för de boende på Oxen.

Också flytten i sig får kritik.

- Det var ingen planering alls. Det kändes som att de tog oss, de boende och verksamheten, och bara slängde upp alltihop till sjukhuset. De boende var virriga och oroliga och personalen gick på knäna. Då är det svårt att låta bli att tänka att de som bestämmer bara bryr sig om det ekonomiska, inte om människorna, säger en av de anställda och fortsätter:

- På Oxen var det två personer i personalen som hade hand om fem boende, På sjukhuset är det två personer plus en resursperson som har hand om 11 boende. Hur tror de att så få ska hinna med att sköta så många fler? Det är skrämmande hur man behandlar personal och vårdtagare.

Den allvarligaste kritiken kommer från en av de boende, som trivdes enormt bra på Oxen och nu inte trivs alls:

- Jag har fått det sämre på alla vis. På Oxen hade jag egen telefon, egen toalett och eget kylskåp. Här finns inget av detta. Dessutom är rummet mycket mindre och det finns nästan inga förvaringsutrymmen alls.

Han tycker att han har gått från ett bra leverne till ett sjukhusboende i isolering.

- Vart tog alla våra rättigheter vägen? säger han.

Doris Brodéns svar är att rättigheterna finns kvar.

- Ja, självklart. Det är ju upp till var och en om man till exempel vill ha telefon och kylskåp på rummet.

Hon poängterar att flytten skedde för bara några veckor sedan och att man måste räkna med att det tar lite tid innan allt fungerar lika bra som det gjorde på Oxen.

- Vi vill naturligtvis att brukarna ska ha det så bra som möjligt, det är vår främsta ambition, därför har vi till exempel renoverat lokalerna så att de nu är fräscha och litet roligare, säger hon.

Kritiken att det nu är färre i personalen förstår hon inte.

- Det är alltid så att personalbehovet anpassas efter brukarantalet. Och varför skulle isoleringen öka på sjukhuset? Det finns samlingslokaler där precis som på Oxen, men det kanske några inte har upptäckt ännu.

CLAES HUSAHR

Mer läsning

Annons