Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttar från dålig dalavård

Annons

Den nya utvidgade vårdgarantin har börjat gälla. Den ska se till att de långa väntetiderna inom vården försvinner. Bland annat innebär garantin att det ska gå högst sju dagar innan en patient ska få träffa en läkare.

Annica Wiklund i Leksand tycker det hela är som ett dåligt skämt och en total avsaknad av kunskap hos de sjukvårdsansvariga politikerna.

- Jag har bott här i Dalarna sedan i april i år och har ännu inte fått någon behandlande läkare, det är två vårdgarantiperioder. För att kunna få min livsviktiga medicin utskriven har jag tvingats vända mig till min gamla läkare i Stockholm.

- Hur gör de som inte har någon att vända sig till i ett sådant läge? Dör de? frågar hon sig.

När Annica Wiklund flyttade till Dalarna och Leksand i april i år gjorde hon det för att komma bort från Stockholms hektiska puls. För att få mer av lugn och harmoni för att stärka kropp och själ.

För 16 år sedan fick hon en stroke och i samband med den en whiplashskada, men genom stor envishet och rehabilitering har Annica varit smärtfri och haft en god fysik.

- Jag var i fysiskt och psykiskt bra kondition när jag flyttade hit, men tyvärr har jag nästan tappat allt under de här sju månaderna i Leksand.

- Jag var faktiskt så naiv att jag trodde att vården fungerade här. I Stockholm få man alltid höra att problemen är störst där eftersom där bor så många människor.

Det som skulle bli så bra, blev nu i stället en ständigt pågående kamp för rätten att få vård.

- Jag känner mig stressad och får ännu mer ont i kroppen av att hela tiden behöva oroa mig för hur det ska bli nästa gång medicinen tar slut och för att jag måste kämpa för att få en behandlande läkare.

- Nu måste jag börja från botten igen och det är både jobbigt och kostsamt, inte minst för landstinget då jag är mycket mer vårdkrävande nu än när jag kom.

Annica Wiklund är noga med att påpeka att hon inte kritiserar personalen inom vården.

- De gör vad de kan och lite till. Det här handlar om grundläggande fel i organisationen och det ligger på politikernas ansvar.

Tidigare i höstas gick landshövding Ingrid Dahlberg och flera politiker ut i en kampanj där de ringde runt för att få folk att flytta till Dalarna. Kampanjen har fått Annica att tända till ordentligt.

- De borde då också upplysa folk om att de ska vara fullt friska om de ska flytta till Dalarna. Annars kan det bli både jobbigt och dyrt och i en förlängning kan det få stora nationalekonomiska konsekvenser.

Nu vill Annica så fort som möjligt flytta från Leksand och Landstinget Dalarna.

- Helst hade jag flyttat med en gång, men jag är i så dåligt skick att jag praktiskt inte skulle orka med en flytt. Jag hoppas jag har krafter till en flytt i vår.

- Att bo kvar här ger mig en mycket dålig livskvalitet, på gränsen till omänskligt.

I dagarna har Annica efter sju månaders väntan, hård kamp och otaliga turer fått besked från neuro-rehab i Falun att de är beredda att ta emot henne.

Mer läsning

Annons