Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyttade med vinsten

Annons

Den 5 december genomfördes en av de största fastighetsaffärerna i Dalarna på senare år. Börsbolaget Allokton köpte nio fastigheter i Falun och Borlänge för över 600 miljoner kronor. I affären ingick bland annat gallerian Solrosen i Falun och bibliotekshuset och systembolagshuset i Borlänge. Säljare var fyra affärsmän från Falun: Lennart och Anders Bengtsson, Jan Telde och Lars Jansson.

Janssons andel var 22 procent av 600 miljoner -132 miljoner kronor. När affären var klar fick Lars Jansson bråttom. För två dagar sedan, den 27 december, utvandrade han och hustrun Ros-Marie, till Österrike. Paret har skaffat sig en bostad i Zell am Pettenfirst, mellan Salzburg och Linz.

Samma dag gav de bort huset vid Toftans strand till de tre barnen.

Tidningen nådde Lars Jansson igår i Österrike. Han har inte tid med ett telefonsamtal.

- Jag har så mycket att göra. Jag sitter i möte. Du får ringa i morgon, sade Lars Jansson.

Det finns en stor vinst med en snabbflytt till Österrike. Den svensk som bosätter sig i alplandet före den 1 januari 2007 kan tjäna pengar på ett fördelaktigt skatteavtal. Den som säljer ett bolag i Sverige slipper kapitalskatten på en företagsförsäljning. Den 31 december 2006, alltså i morgon, är sista chansen för den som vill utnyttja detta kryphål i lagen.

Om Lars Jansson bott kvar i Sverige, eller flyttat till Österrike i januari, hade han fått betala skatt på 30 procent av vinsten.

Lars Jansson har inte bara ägt 22 procent av fastighetsbolaget Solrosen. Han har varit en av huvudägarna i Leksands mekaniska verkstad, J-gruppen invest, Spiraltech och biogas- och komposteringsbolaget BKS Nordic, som alla är Dalaföretag.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons