Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytt av ABB-jobb oroar

Annons

ABB:s europeiska delar fattar nu i land efter land beslut om att flytta mer tillverkning från Europafabrikerna till lågkostnadsländerna. I Frankrike demonstrerar arbetarna mot fabriksnedläggning i Champagne-sur-Seine, i Lampertheim i Tyskland stängs en enhet. Också två före detta Ludvikaprodukter är inblandade i flyttplanerna.

Om det också blir tal om att flytta direkt Ludvikatillverkning finns det inga tecken på i dag. ABB Power Technologies AB har bolagsstyrelsemöte i kommande vecka där bland annat Figeholms framtid ska diskuteras.

Ludvikas transformatorenhet kommer att påverkas indirekt av det som sker i Figeholm.

Asea har använt presspan som isolering sedan 1907 och i mitten av 1990-talet lade ABB ned tillverkningen av isolationsdetaljer i Ludvika och flyttade den hantverksmässiga tillverkningen till Polen och Fårbo i Figeholm.

Nu varnar pappersfacket på Figeholm att flyttlasset går vidare i samband med att ABB startar en ny fabrik för isolationstillverkning i Indien. Tidningen Östran skriver att 55 av de 135 kollektivanställda kan beröras.

2001 genomfördes den senaste nordiska struktureringen där ABB i fick transformatorerna över 100-150 MVA och Vasa i Finland produktionen därunder.

Ludvika slår rekord medan finska ABB misslyckades med att förvalta detta Ludvikaarv. Det märktes först genom att den okände slovenske transformatortillverkaren Etra för ett par år sedan etablerade sig som nummer två på svensk marknad. Etras framgångar har fortsatt i år i Sverige med elva pjäser i den storlek som Ludvika släppte till Vasa.

När ABB Ludvika i höstas tänkte vinna transformatorerna till Sveriges största kraftverksbygge, Ryaverken i Göteborg, så tvingades ABB att i sista minuten att ta bort de finska transformatorerna i offerten och kasta in lågprisalternativet från ABB Turkiet.

Nu kommer konsekvenserna i Vasa där förhandlingar i dagarna inletts som berör 65 anställda av 350 i transformatorenheten.

Vasa ska koncentrera produktionen på specialprodukter och facket tror att all tillverkning av Vasas större transformatorer flyttas - till Turkiet enligt en ABB-källa.

På forskningsområdet är civilingenjörsfackets Bertil Nordqvist nu mycket orolig.

- ABB ska öka från 150 till 200 forskningsingenjörer i Asien. Visserligen ingen enorm flytt från Sverige men flyttar man forskning och utveckling så följer i nästa skede även produktionen. Det gäller att se dessa samband, säger Nordqvist, som tycker att det dessutom är bekymmersamt att ledningen i ABB mer sitter och jämför produktionskostnader i olika länder än att se till att utveckla produktionstekniken.

- I gamla Asea var vi framstående i att utveckla produktionsteknik. De högsta cheferna som inte inser betydelsen av detta är ett hot mot jobben i Sverige, varnar Nordqvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons