Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyktingfrågor i fokus

Annons

Hedemora var första stopp i Debra Simpson föreläsningsturné. I veckan kommer hon att besöka flera större konferenser för att berätta om flyktingmottagning och asylprövning i Kanada.

Debra Simpson är medlem i mennonitkyrkan. En rörelse vars medlemmar en gång flydde Europa för rätten att utöva sin tro. Många kom till USA och Kanada. Kyrkan har samma ursprung som amish.

-Men utan häst och vagn och vi bär moderna kläder, förklarar Debra Simpson som är ingift i kyrkan och därför inte talar eller läser bibeln på tyska som en del mennoniter.

Flyktingfrågan är central för mennoniterna.

- Många minns fortfarande hur det är att vara flykting, därför är engagemanget stort, menar Debra Simpson.

I Kanada har kyrkoförsamlingar möjlighet att ansvara för en flykting. Det civila samhället tar över ett ansvar som även kan ligga på en myndighet liknande det svenska migrationsverket.

Debra Simpsons exempel utgår från mötet med en flykting i något av Kenyas många läger där mennonitkyrkan har hjälpverksamhet.

- Vi är på plats i Kenya och ser att en person behöver en varaktig lösning. Vi har en överenskommelse med myndigheterna där kyrkan har ansvaret för flyktingen under det första året i Kanada. Okej, vi blir faddrar för den här flyktingen, förklarar Debra Simpson.

Allt från pappersexercis till hämtning på flygplatsen, bostad, kläder och samhällsintroduktion står församlingens fadder för.

-Det är vanligt folk som tar emot. Engagemanget varar för det mesta i ett års tid men har någon fått jobb efter sex månader drar vi ner men vi har vänskapen kvar, säger Debra Simpson.

En ny kanadensare med jobb har också rätt att i sin tur bli fadder och ta emot en förälder, maka eller barn som också är flykting.

Kanada tar emot 7000 kvotflyktingar per år där FN:s flyktingorgan UNHCR har gett personerna i fråga flyktingstatus. Kyrkorna i Kanada tar emot ytterligare 3000 flyktingar.

-Det är en liten siffra jämfört med hur många som är flyktingar i dag, säger Debra Simpson.

När verksamheten började 1979 tog kyrkorna emot 34 000 flyktingar per år, främst vietnamesiska båtflyktingar.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons