Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygkapning slutade odramatiskt

Annons

Två män som påstod sig vara medlemmar av terrornätverket al-Qaida kapade ett turkcypriotiskt plan på lördagen men gav upp efter några timmars förhandlingar på en turkisk flygplats.

Den ene kaparen beskrevs som en turkisk medborgare, medan den andre sades ha syriskt pass men troddes vara palestinier.

Kaparna tog kommando över planet, inhyrt av bolaget Atlas Jet, kort efter starten från flygplatsen Ercan i den nordcypriotiska republiken. De uppges ha krävt att planet, som var på väg till Istanbul, skulle flygas till Iran eller Syrien. Det landade i stället i Antalya på turkiska sydkusten, sedan piloterna förklarat att planet måste tankas för att klara en så lång färd.

Efter landningen inledde turkiska myndigheter förhandlingar med de båda kaparna, som gick med på att låta kvinnor och barn kliva av. Medan avstigningen pågick genom framdörren lyckades några passagerare få upp bakdörren så att de flesta kunde hoppa ut den vägen.

De båda piloterna lyckades hoppa ut direkt från cockpit. Kaparna krävde då att nya piloter skulle komma ombord. Myndigheterna vägrade gå med på det och övertalade i stället kaparna att låta resterande passagerare och besättningsmän kliva av. Därefter gav kaparna upp.

Kaparnas motiv var oklart. Under förhandlingarnas gång sade passagerare på telefon till medier att de främst tycks ha velat kritisera USA och genom kapningen velat göra sin röst hörd.

Männens påstående att de hade en sprängladdning med sig ombord visade sig vara falskt. Turkisk polis sade enligt tv-kanaler att den kartong där bomben sades ligga bara innehöll modellera.

TT

Mer läsning

Annons