Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flyget åter i hetluften

Annons

När kommunfullmäktige i går kväll behandlade bildandet av AB Dalaflyget betonade Peter Hultqvist vikten av att samordna de båda flygplatserna i länet för att skapa en långsiktighet. Dalaflyget AB ska ägas av landstinget och kommunerna och driva de båda flygplatserna.

Han pekar på uppslutningen i länet, och att näringslivet nu stöder flyget på ett helt annat sätt än tidigare. En intresseförening bildas och i norra länsdelen är företag beredda att gå in med i storleksordningen 400 000 kronor.

- En av grundtankarna är att vi ska kunna ha lite större plan. Därmed kanske också få en bättre flygupplevelse och en bättre stabilitet i linjerna.

- Försöker vi inte utveckla flyget, är det klart att verksamheten avvecklas. En del kan tycka att de miljoner vi tjänar på det är ett verkligt klipp, säger Peter Hultqvist.

Som hävdar motsatsen:

- Det får en väldigt stor signalverkan, både i och utanför länet. Att vi lägger ner en central och viktig infrastruktur. Det påverkar etableringar och ger långsiktiga sysselsättningseffekter. En process sätts igång där verksamhet successivt flyttar härifrån.

- Det är arbetstillfällen i potten.

Landstinget har redan sagt sitt om det nya bolaget, som saknar motsvarighet i landet, då två flygplatser samordnas. Falun och Mora kommuner ska också ta ställning innan bolaget är i hamn.

Mest osäkert är det om det blir majoritet i Falun.

Vid gårdagens debatt i Borlänge pratade Leif Lindström (v), mot flyget:

- Det kan jämföras med en korvkiosk i ett köpcentrum om det handlar om volymen. Det är en nischad verksamhet. Annat var det 1990, då reste 210 000 från Dala Airport.

- Har vi råd. Hur mycket ska vi binda? frågar sig Leif Lindström som går emot bolagstanken och menar att det är lätt att säga nej.

Kritiken kommer från vänstern och miljöpartiet. Men majoriteten för bolaget är stor. Folkpartiet ställer sig bakom, liksom kristdemokraterna och centern. Det gör även moderaterna:

- Det är naturligt att samköra med Mora, vi ska ha en viss solidaritet med övriga länet. Andra kommuner i Dalarna är också mer positiva nu, säger Ulla Olsson (m).

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons