Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Floréns glimtar från Dalfors

Annons

Det är en rolig samling medlemsblad för Dalfors skolas Kamratförening Sven Florén sammanställt och publicerat. Glimten hette medlemsbladet som han själv startade 1958 och lade ned 1969 i samband med nedläggningen av Dalfors skola..

Under tolv år skrev Sven Florén själv många texter och ritade illustrationerna till skoltidningen. Många andra medverkade också, framför allt elever från skolan. I det sista numret av Glimten skriver Sven Florén berättelsen hur han själv hamnade i Dalfors. Med åren blev han en ivrig insamlare av foton i Ore. Människors gamla foton sparade han och filmade vardagliga händelser i Ore socken.

I höstas under den lokala filmfestivalen i kommunen visades Sven Floréns filmer i Dalfors bygdegård.

I Ore bibliotek finns bildmaterial av Sven Florén samlat i kommunens digitala bildarkiv finns fler bilder och i kommunens centralakiv finns hans filmer bevarade.

Efter Bertil Wenngrens julstädning då han hittade flera av Sven Floréns tidning, Glimten, får vi också veta mer om Sven Florén själv om hur han med stor tveksamhet, eller rent av för att han var tvungen, började arbeta i Dalfors skola.

Efter avslutad utbildning fick Sven arbete i Dalfors. Han hade då aldrig tidigare hört tala som denna ort nära gränsen till Hälsingland.

Vad som avgjorde saken var Amungen och möjlig-heten att fiska, vilket Sven Florén tyckte mycket om, dessutom tyckte han inte om städer.

-Det var motigt i början, medger Sven. Det var inte lätt att hitta bostad och i skolan tyckte han det var svårt att få ordning på den stora barnaskaran.

-Redan efter 14 dagar var jag förstörd i nerverna och fördärvad i magen, skriver Florén.

Han ville gärna ha mänsklig kontakt med barnen, men lyckades inte, ansåg han själv, han vantrivdes i skolan och flydde till filmen.

Under de 36 år Sven Florén levde vid Amungen var just sjön den stora avkopplingen.

Efter att under ett år ha arbetat med film kom Sven Florén tillbaka till Dalfors skola och allting hade ändrats. Han längtade tillbaka och trivdes och stannade och arbetade som lärare i Dalfors skola i 36 år.

Mer roligt finns att läsa i Glimten, En fisketur av Bosse Eriksson i årskurs sex, resultatet av skolskidtävlingen den 17 februari 1969.

Lena Häll, årskurs fyra, skrev om när familjen fick en kalv och Lasse Eriksson även han i klass fyra skrev om påsklovet 1968.

Sven beskriver hur klimatet i skolan förändrades. Färre barn, skolmat infördes, skolan och lärarbostaden renoverades och Florén skriver att det var en fröjd att hålla skola.

Barnen var friskare, lugnare och på samma gång frimodigare, ingen var rädd. Avståndet mellan kateder och bänkar blev mindre, skriver Sven som inte tyckte om den gamla auktoritära skolan.

Dalfors skola blev 114 år gammal. Sven Florén avslutar:

- Det har börjat regna in på ett par ställen. Rävar, rådjur och grävlingar stryker kring knutarna. Kanske någon minns "mattanterna", Helma Eva, Valdy, städerskorna, lärare och lärarinnor. Kanske någon minns högtidliga examensdagar.

Den sista läsdagen i Dalfors skola var den 15 juni 1969. Bertil Wenngren som tog hand om tidningarna efter skolans nedläggning undrar vem eller vilka som kan vara intresserade av materialet.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons