Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Floraväktare bevakar tusentals växtplatser

Annons

Varje år besöker landets floraväktare drygt 3 500 växtplatser med sällsynta och utrotningshotade arter runt om i landet.

- Här i Dalarna har vi ett 70-tal platser som vi kontrollerar regelbundet, berättar Lennart Bratt, Falun, som är floraväktarnas koordinator i länet.

Det gångna veckoslutet har drygt ett 20-tal floraväktare som koordinerar verksamheten i hemlänen varit samlade i Oreälvens vandrarhem, Fredshammar, för att dra upp riktlinjerna för framtiden.

- Floraväktarna startades 1987 av Världsnaturfonden WWF i samarbete med ArtDatabanken. Efter hand har verksamheten utökats och omfattar nu hela landet, berättar rikskoordinator Margareta Edqvist.

Vartannat år håller floraväktarna en träff och i år var det Dalarnas tur att stå som värd.

- Att vi valde Fredshammar beror på det strategiska läget i Siljansområdet. Här finns det många intressanta växtlokaler och vi kommer att besöka Koppången, Skräddar-Djurberga och Boda under de här dagarna, berättar Lennart Bratt.

Utflykterna i fält hamnar enligt Lennart under rubriken "förlustelser". Annars är det diskussioner och planering för det framtida arbetet som gäller.

- Vi tar upp problem som varit under året och ger varandra tips om olika lösningar. I år har mycket av diskussionerna handlat om upplägget av den internet-rapportering som vi ska nyttja i framtiden.

Floraväktarna är ett helt ideellt nätverk av naturintresserade personer som vakar över våra hotade växter.

- I landet finns det cirka 300 hotade arter och här i Dalarna gäller det ett 15-tal, berättar Lennart Bratt.

Kända växtplatser besöks varje år och floraväktaren dokumenterar tillståndet för den hotade arten genom att till exempel räkna antalet blommande plantor. Rapporten lämnas sedan till den regionala projektledaren, som vidarebefordrar uppgifterna till ArtDatabanken och andra myndigheter som har i uppdrag att skydda och vårda sällsynta arter och deras miljöer.

- Många hotade arter kan inte överleva utan särskilda åtgärder och för dem tar Naturvårdsverket fram speciella åtgärdsprogram. Floraväktarna och deras rapporter har mycket stor betydelse även för det arbetet, säger Margareta Edqvist.

Ett trevligt inslag i floraväkteriet är när man upplyser markägare om att de har någon sällsynt växt på sina marker.

- Oftast blir de glada och lite stolta. Det gör också att de är måna om att växten ska ha förutsättningar att överleva.

- Ibland sker det större ingrepp som hotar växtlokalen. Till exempel ett vägbygge. Då får vi söka oss andra vägar för att rädda växtlokalen.

Bland floraväktarna finns allt från blomstervänner till professionella botaniker, unga som gamla.

- Det är inte svårt att vara floraväktare. Man kan till exempel lära sig några få arter och bevaka ett område i sin närhet. Eftersom vi är en ideell förening fattas det alltid folk och fler floraväktare behövs för att kartlägga hotade växter så att vår floras mångfald bevaras.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons