Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flitensmorötter

Annons

I går presenterades riktlinjerna för ett nytt betygssystem. Regeringen vill införa det så kallade ECTS-skalan som har sju steg. Två av dessa skulle vara underkänt, men bara användas i avgångsbetygen i nian och på gymnasiet. Dagens tregradiga nivåer av godkänt skulle alltså ersättas med fem grader. Betyg ska också ges tidigare än i dag, redan från sjätte klass.

Diskussionen kring huruvida betyg i skolan är bra eller dåligt är på väg bort. Numera inser de flesta att det bli svårt att mäta kunskap och problematiskt att motivera elever att studera hårdare utan betyg. Men trots det kommer invändningarna mot ett nytt betygssystem som räkningar på posten.

Det nuvarande betygssystemet har funnits i femton år. Det är fullt av brister - det är därför bra att skolminister Jan Björklund avser att förändra det. Däremot är det ytterst tråkigt att processen går så långsamt.

Nu riskerar ytterligare en generation skolelever att få lämna skolan ofullständiga kunskaper och därmed riskera att hamna i utanförskap helt i onödan.

Mer läsning

Annons