Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest illegala skjutvapen undersöktes i Falun

Polisen undersökte cirka 1 850 revolvrar, hagelgevär och kulsprutepistoler under 2015-2016. Inom polisregion Bergslagen, där Dalarna ingår, var det i Falun som flest antal skarpa skjutvapen som tagits i beslag undersöktes.

Annons

Det visar siffror som Nyhetsbyrån Siren begärt ut från myndigheten och sammanställt.

– Militära vapen från tidigare konfliktområden och reservdelsvapen är vanligt förekommande i kriminella kretsar, säger Mikael Högfors, gruppchef för vapengruppen på Nationellt forensiskt centrum (NFC) till Nyhetsbyrån Siren.

Reservdelsvapnen sätts ihop av delar från olika marknader och länder där de kan vara legala eller enklare att köpa, förklarar Mikael Högfors.

Under de senaste två åren har exempelvis minst ett 30-tal vapen av typ gas- eller startpistoler byggts om till skarpa vapen.

– Det trixas i försäljarledet för att kunna sälja vapen inom olika kryphål i lagar och regelverk. Det gäller exempelvis så kallade akustiska vapen, som egentligen är skarpa vapen som försetts med ett eller flera stift i patronläget, berättar Mikael Högfors för Nyhetsbyrån Siren.

LÄS MER: Greps med avsågat hagelgevär i bilen – spottade, sparkade och hotade döda polisen

Nära 550 skarpa vapen har undersökts i Stockholm, Göteborg och Malmö sedan januari 2015, visar polisens siffror.

I Dalarna är siffran högst för Falun, 22 vapen, följt av Ludvika 6, Mora 2, Avesta 2 och Borlänge 1.

– Trenden, baserat på mängden material som kommer in, är att det skjuts mer urskiljningslöst. Man skjuter mycket och i miljöer där risken är hög för att oskyldiga ska skadas, säger Mikael Högfors.

Pistoler, hagelgevär och andra gevärsslag hör totalt sett till de vapentyper som undersökts mest.

Mer läsning

Annons