Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flest civila offer i Mogadishu

Annons

De pågående striderna i Mogadishu är de värsta på 15 år, bedömer Internationella rödakorskommittén (ICRC).

Minst 30 människor, troligen betydligt fler, har dödats på bara ett par dagar.

Rebeller i Mogadishu sköt ned en bestyckad helikopter på fredagen, den andra dagen av häftiga strider mellan etiopiska soldater, lojala mot den svaga interimsregeringen, och somaliska upprorsmän.

Granater regnade över Somalias huvudstad och dånande stridsvagnseld riktades mot bostadsområden. Upprorsmännen svarade med granater, raketer och pansarbrytande projektiler.

ICRC räknade till minst 220 skadade enbart under det senaste dygnet _ och de flesta var civila, men sårade av kulor eller granatsplitter.

Många invånare gömde sig i källaren. Några få journalister på hustaken såg två bestyckade etiopiska helikoptrar angripa. Plötsligt träffades den ena, en Mi24, av eld från marken och störtade i ett rökmoln i utkanten av stadens flygplats.

I torsdags släpade somalier lik efter etiopiska soldater genom Mogadishus gator.

Scenerna påminde om 1993 års misslyckade amerikanska intervention, då amerikaner släpades på gatorna och två Black Hawk-helikoptrar sköts ned.

En kortvarig vapenvila ingången förra veckan mellan etiopierna och Hawiye-klanen fungerar inte längre. Islamister och klanmilis kämpar sida vid sida mot den etiopiska armén.

Befolkningen ser förberedelser för mer våld, exempelvis skyttegravar i området kring Mogadishus stadion; där har etiopier och upprorsmän grävt värn och gångar några få meter från varandra. Invånarna flyr. FN uppger att 12|000 lämnade staden bara i förra veckan.

Iakttagare ser upptrappningen i Mogadishu som ett stort anlagt försök från Etiopien att slå sönder sina motståndare i Somalia. Men de frågar sig om effekten inte kan bli motsatt, en upprördhet hos befolkningen i Mogadishu som leder till hårdare motstånd.

Etiopien betraktas av den muslimska allmänheten i Somalia som ett kristet, fientligt sinnat grannland. Kriget skapar möjligheter för all världens jihadister att finna ett nytt slagfält i Somalia efter Afghanistan och Irak.

TT

Mer läsning

Annons